Het geld kan worden ingezet om gevolgen van de coronacrisis voor de kunst- en cultuursector te verzachten.
Het geld kan worden ingezet om gevolgen van de coronacrisis voor de kunst- en cultuursector te verzachten. Foto: Archieffoto: AtelierRoute Huizen

150.000 euro voor cultuur

HUIZEN De gemeente Huizen heeft geld van het Rijk ontvangen om in te zetten voor de ondersteuning van het lokale culturele werkveld. Het geld kan worden ingezet om de effecten van de coronacrisis te verzachten.

Het college van B & W wil financiële ondersteuning bieden aan culturele organisaties - stichtingen, verenigingen - en culturele zelfstandigen in Huizen. Denk daarbij aan onder andere muziekverenigingen en lokale kunstenaars.

Twee mogelijkheden

Er zijn twee mogelijkheden om ondersteuning aan te vragen. De eerste is ondersteuning van lokale organisaties en zelfstandigen op het gebied van cultuur die aantoonbare schade hebben geleden door de coronamaatregelen. De hoogte van het subsidiabele bedrag voor een tegemoetkoming in het exploitatietekort is afhankelijk van het door de aanvrager aangetoonde en het door de gemeente vastgestelde exploitatietekort en bedraagt per aanvrager eenmalig maximaal € 5.000 voor een heel boekjaar en € 2.500 voor een half boekjaar.

De tweede mogelijkheid is ondersteuning van organisaties en zelfstandigen om activiteiten te ontwikkelen die bijdragen aan de continuïteit van het bedrijf. De hoogte van het subsidiabele bedrag voor de ondersteuning van de continuïteit van de bedrijfsvoering is afhankelijk van de door de aanvrager aangetoonde en door de gemeente vastgestelde uitgaven die hiervoor zijn aangewend en bijdragen aan dit doel. Per aanvrager wordt maximaal € 5.000 toegekend.

In totaal kan per organisatie maximaal 10.000 euro worden aangevraagd. Er is in totaal 150.000 euro beschikbaar. Dit zogeheten subsidieplafond wordt verdeeld over 100.000 euro voor ondersteuningsmogelijkheid 1 en 50.000 euro voor ondersteuningsmogelijkheid 2.

Alle beleidsregels staan op de website van de gemeente, www.huizen.nl/corona-cultuursubsidie. Daar staat vanaf 1 juli ook het aanvraagformulier.