Er worden bijvoorbeeld mensen gezocht die de atleten op de finish van een hapje voorzien.
Er worden bijvoorbeeld mensen gezocht die de atleten op de finish van een hapje voorzien. Foto: C. v.d. Berg

Vrijwilligers gezocht om te ondersteunen tijdens triatlon

Tri Huizen, zoals de triatlon in Huizen tegenwoordig heet, zou eigenlijk 13 juni worden gehouden. Vanwege corona is het uiteindelijk 25 juli geworden.

HUIZEN De triatlon wordt onder de naam Tri Huizen op 25 juli weer gehouden. Om er een groot succes van te maken, zijn nog een heleboel vrijwilligers nodig, legt Peter Korzelius, voorzitter van de Stichting Triathlon Huizen, uit.

"We zoeken nog mensen die assisteren bij het zwemparcours, zorgen dat fietsen netjes worden geparkeerd in de wisselzone, alles goed verloopt op het fiets- en het loopparcours - bijvoorbeeld als iemand de uitrit op of af wil -, atleten van drinken voorzien tijdens de race, ze opvangen bij de finish met een hapje en drankje en ook nog mensen die de vier para-triatleten begeleiden."
Het is een hele waslijst en het zijn ook heel veel vrijwilligers die nodig zijn. "In totaal zo'n 100 tot 125. De helft hebben we al, dus we hopen dat nu de andere helft zich aan wil melden om op die dag te helpen om dit evenement voor de 35ste keer tot een succes te maken. Aanmelden kan op vrijwilligerstriathlonhuizen@outlook.com."

De triatlon zou oorspronkelijk 13 juni plaatsvinden, maar omdat versoepelingen in beeld kwamen en het dan makkelijker zou zijn om een vergunning te krijgen, werd nog even gewacht. "Dat betekent wel dat het nu midden in de vakantie is en dat een aantal vrijwilligers daardoor niet meer kan. Maar misschien zijn er daardoor juist weer anderen die graag een dagje komen helpen."

Vrijwilligers moeten gevaccineerd zijn of een negatieve test van minder dan 48 uur oud kunnen overleggen, net als de atleten. Ze krijgen daarnaast een duidelijke instructie waar ze zich moeten melden en hoe laat. "Dat is afhankelijk van wat ze gaan doen. Wat wel leuk is om te laten weten, is dat zij volgend jaar dan gratis kunnen deelnemen aan de Rookie Sprint, een triatlon die bestaat uit 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Iedereen met een basisconditie kan dit volbrengen." Hij legt uit dat de Sprint in de plaats is gekomen van de 1/8ste triatlon. "Daar zwem je alleen 500 meter en hier dus 250 meter meer."
Het zwemmen zal op 25 juli sowieso een grote plaats in nemen. "Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een recreatieve zwemtocht van 1 of 2 kilometer. Zo is er de hele dag wat te beleven in het Nautisch Kwartier. Mensen die deel willen nemen, kunnen zich hiervoor aanmelden op de website trihuizen.nl", aldus Peter Korzelius.

Hij meldt dat liefhebbers voor de triatlon zich ook nog kunnen aanmelden. De Olympische afstand is bijna vol, maar op de 1/4 en Sprint, zowel voor gevorderden als rookie - de beginner - is nog plek. "We merken dat mensen vanwege corona zich wat later aanmelden dan normaal. Dat zie je bij meer wedstrijden en sportevenementen. Ze willen gewoon zeker zijn dat iets doorgaat, ondanks dat we de garantie gaven om dan het geld terug te geven, minus de administratiekosten à 10 euro."
Atleten moeten kunnen laten zien dat ze zijn gevaccineerd of een negatieve coronatest tonen die minder dan 48 uur geleden is afgenomen. "Zo zorgen we ervoor dat het een veilig evenement is voor de sporters. Zij hoeven dan geen 1,5 meter afstand te houden onderling in de wisselzone en op het finishterrein. Dat wordt ook goed afgesloten van publiek. Waar ze in contact met publiek komen, moeten ze wel die afstand houden."

Hij legt uit dat triatlon wat dat betreft een goede sport is om te beoefenen in deze tijd. "Al direct bij het zwemmen komt er afstand tussen de atleten. Zodra ze op de fiets stappen is er nog meer afstand en al helemaal bij het lopen." Publiek zal wel attent moeten zijn op de 1,5 meter afstand. "Dat is hun eigen verantwoordelijkheid, maar er zijn genoeg plekken om langs het parcours te kijken, dus dat zal geen probleem zijn."
De triatlon start 25 juli om 11.00 uur met de Olympische afstand. Het hele programma staat op de site van trihuizen.nl. "Het zwemmen vindt in de werkhaven plaats in het Nautisch Kwartier. Het fietsparcours is wel veranderd en loopt alleen nog in Huizen. Het is 10 kilometer lang en wordt dus meerdere keren gefietst. Het loopparcours is nog hetzelfde, alleen voor para-atleten is dit aangepast, zodat zij niet door het zand hoeven." Op de website staan ook de parcoursen. "We hopen dat het weer een onvergetelijke dag zal worden voor bezoekers en atleten."

Vrijwilligers moeten gevaccineerd zijn of een negatieve test tonen