Burgemeester Niek Meijer en wethouder Marlous Verbeek openden de BuurtBieb-route officieel.
Burgemeester Niek Meijer en wethouder Marlous Verbeek openden de BuurtBieb-route officieel. Foto: Bob Awick

BuurtBiebs beginnen te leven in Huizen

Stichting Buurten met Buren is in juni begonnen met het in kaart brengen van de BuurtBiebs in Huizen. Inmiddels maken twintig BuurtBiebs deel uit van de route. “Mensen delen de boeken waar zij niks meer mee doen”, vertelt burenverbinder Simone van Mensch. “En dat is heel mooi.”

Kleine kastjes vol boeken in de tuin, op de stoep of bij de voordeur: iedereen mag een boek lenen of ruilen, maar gewoon een boek meenemen mag ook. Dit concept bestaat al een tijdje, maar pas sinds kort worden de BuurtBiebs ook zichtbaar in Huizen. Burenverbinders Simone van Mensch, Lisette Otto en Daniëlle van Deutekom zijn na aanleiding van een oproep aan Huizerse BuurtBieb-eigenaren de adressen afgegaan. Ze bewonderden de biebjes en maakten kennis met de eigenaren. Zo kwamen ze erachter dat sommige biebjes specifieke thema’s hebben. “Ik sprak met een mevrouw en zij heeft allemaal boeken op het gebied van zelfontwikkeling in haar kastje”, vertelt Lisette. “En een andere eigenaar had vrijwel alleen maar kookboeken.”

Verbinding

Simone legt het BuurtBieb-principe verder uit. “Op een gegeven moment is je boekenkast vol. En ja, wat doe je dan met je boeken? Je kan ze bij de stort brengen, maar je kan ze ook nog een leven geven door middel van een BuurtBieb. Tegelijkertijd nodig je mensen uit om laagdrempelig het kastje te openen en een boek uit te zoeken.” Dit betekent echter niet dat de bibliotheken en boekhandels dicht moeten. De BuurtBiebs maken boeken voor iedereen toegankelijk, waardoor er een nog breder publiek wordt getrokken om te gaan lezen. Lisette en Simone noemen nog een effect van de BuurtBiebs: het delen van boeken zorgt voor verbinding. Dit past goed bij het doel van Stichting Buurten met Buren.

De Huizerse stichting is in 2019 van start gegaan en wil onderling contact en verbinding tussen buren bevorderen. Ook tijdens de coronacrisis heeft de stichting meerdere projecten kunnen organiseren, zoals ‘Heel Huizen Haakt’ en de zonnebloemenactie tijdens de week tegen eenzaamheid. De BuurtBieb-route is een mooie toevoeging daaraan. “We hebben van mensen met een BuurtBieb gehoord dat buren soms dozen met boeken komen aanleveren”, vertelt Lisette. “Dat zorgt toch voor wat meer reuring in de straat. Mensen leren elkaar hierdoor beter kennen.”

De BuurtBieb-route

Tijdens hun bezoeken aan de BuurtBiebjes, vroegen Simone en Lisette aan de eigenaren of ze hun bieb mochten opnemen op een speciale kaart. “We wilden namelijk een BuurtBieb-route uitbrengen vóór de zomervakantie”, legt Lisette uit, “omdat mensen in vakantietijd meer lezen. Het is daarnaast heel leuk om dan de route te lopen of te fietsen.” Gelukkig zeiden alle eigenaren meteen ‘ja’ op het voorstel. “Iedereen was super spontaan!”, vertelt Simone lachend. “We kregen alleen maar leuke reacties. Het was heel bijzonder.”

‘We willen de mensen met een BuurtBieb zichtbaar krijgen, met hun eigen verhaal erbij’

Simone en Lisette creëerden de kaart samen met Daniëlle van Deutekom. Op 6 juli was het zover: burgemeester Niek Meijer en wethouder Marlous Verbeek openden de BuurtBieb-route officieel naast het biebje op Loswal 15 in de Oostermeent. De keuze voor deze BuurtBieb was niet willekeurig. “In sommige buurten in Huizen leven mensen nog vrij anoniem”, vertelt Simone. “Er is daar veel minder onderling contact.”

“Met name in de Oostermeent”, voegt Lisette daaraan toe, “waar veel nationaliteiten bij elkaar wonen. Daar is nog veel winst te behalen op het gebied van contact tussen buren. Daarom kozen we de BuurtBieb op de Loswal uit voor de opening. We denken dat het goed is voor de buurt.”

De opening en de route zelf zijn ook goed voor Buurten met Buren, aangezien de stichting hierdoor zichtbaarder wordt. “We zijn pas anderhalf jaar geleden echt begonnen met de stichting”, legt Simone uit. “Bekender worden in Huizen is daarom een prioriteit. We willen dat iedereen in Huizen weet wat Buurten met Buren is.”

BuurtBiebs in de toekomst

De burenverbinders willen niet alleen aandacht geven aan de bestaande kastjes, maar ze willen ook mensen enthousiasmeren om zelf een BuurtBieb in de tuin te zetten. Simone: “Daar zouden we ze ook mee kunnen helpen. Nadat we op sociale media hadden gevraagd wie er in Huizen een BuurtBieb heeft, stelden we ook de vragen ‘wie wil een bieb?’ en ‘wie kan de biebjes helpen maken?’. Zo betrekken we er nog meer mensen bij, in dit geval mensen die handig en creatief zijn, maar niet weten wat ze moeten maken.” Voor dit concept is Buurten met Buren bezig met het voorbereiden van een sociale werkplaats.

De stichting wil het BuurtBieb-project dus op langere termijn blijven uitvoeren. Simone en Lisette hopen bovendien dat er een onderlinge community van eigenaren zal ontstaan op sociale media. En dat eigenaren reclame gaan maken voor hun kastjes, door aan te geven dat ze bijvoorbeeld een bepaald genre boek of andere dingen die ze weg willen geven, zoals jam of stekjes, in hun bieb hebben staan. “We willen de mensen met een BuurtBieb zichtbaar krijgen, met hun eigen verhaal erbij”, vertelt Simone. “Want aandacht laat groeien. De BuurtBiebs gaan leven.”