Afbeelding
Foto: Gemeente Huizen

Raad heeft veel vragen over buurthuizen

Een megazitting is de financiële raadsvergaderingen van de gemeenteraad altijd. Gisteren stond er ook weer een op de agenda waarin onder andere de jaarstukken van 2020 en een vooruitblik naar de begroting van 2022 aan de orde kwamen. Al om 16.00 uur werd er begonnen en de hamer viel pas na half een ‘s nachts om de vergadering te sluiten.

Het langste werd wel gesproken over het punt ‘Uitgangspunten herschikking welzijnslocaties’. Die herschikking is nodig om nieuwboud van het buurthuis aan de Draaikom mogelijk te maken. Veel vragen waren er over de locatie Trompstraat 1, die als een van de uitgangspunten dan met ingang van 1 januari 2022 als welzijnslocatie zou vervallen.

Raadsleden kwamen met veel suggesties voor de woningbouw die hier wellicht gaat komen, omdat het op de lijst van mogelijke woningbouwlocaties staat. Het liefst woningvoorziening voor ouderen die past in de wijk en ook kwamen er veel verzoeken om de iep te behouden. Dingen die volgens wethouder Hoelscher nu niet ter zaken deden, omdat er nog geen plannen zijn om te gaan bouwen.

Brief Trompstraat

Daarnaast wilde de VVD echt dat de wethouder ook nog een brief zou versturen naar de omwonenden van de Trompstraat, zodat deze op de hoogte waren van de ontwikkelingen, namelijk het eventueel raadsbesluit van deze avond. Meer nieuws was er namelijk niet volgens wethouder Bert Rebel, maar uiteindelijk zou hij die brief dan wel gaan versturen.

Ook was er nog de wens om bij de locatie aan de Draaikom ook woningbouw toe te voegen. Dit wilde wethouder Maarten Hoelscher niet, want ten eerste was het nog geen woningbouwlocatie en als je serieus participatie wil, moet je daar ook de kans toe geven. Bovendien wordt het proces al complex genoeg om met omwonenden straks te komen tot een nieuw buurthuis.

Al in de commissievergadering waren de partijen niet onverholen enthousiast en ondanks de extra informatie die de wethouder had gegeven, werd nog steeds kritisch tegen het plan aangekeken. Een aantal partijen gaf later bij de beschouwingen op de begroting van 2022 aan dat mensen in de coronacrisis dichter bij elkaar waren gekomen, maar ook dat er meer wantrouwen was.

Vertrouwen

Als het op participatie aankomt, blijkt dat de raad zelf ook niet direct vertrouwen heeft in de collegevoorstellen. Daar werd steeds op gehamerd. Het is natuurlijk misgelopen met de locatie aan de Kalmoes en nu werd ook weer herhaald dat bewoners op de Trompstraat vooral mee moeten worden genomen. Dit tot frustratie van wethouder Bert Rebel van woningbouw. Hij kon ze niet eerder informeren en nee, er ligt nog gen plan, ook niet om te slopen.

Daarbij waren er vraagtekens of het nu ging om uitgangspunten of dat bij ja zeggen bij dit voorstel nu ook meteen gehandeld werd. Zou de welzijnslocatie dan vervallen en voor eeuwig verloren zijn? Wethouder Maarten Hoelscher moest meerdere malen uitleggen dat het om uitgangspunten ging voor een voorstel waarover de raad bij de begrotingsbehandeling van 2022 in oktober kan beslissen.

De twijfels over het aantal benodigde vierkante meters waren er ook nog steeds. Is dat nog wel genoeg straks, zeker als steeds meer ouderen gebruik moeten maken van voorzieningen in de toekomst, omdat ze langer thuis wonen. Bij de stemming bleek- na twee uur over het agendapunt te hebben gepraat - dat er wel een ruime meerderheid is en werden de uitganspunten vastgesteld.

Nieuwbouw Draaikom gloort

Al hadden sommige partijen over enkele punten bedenkingen en wilden ze daar niet mee instemmen. De wethouder kan nu wel aan de slag me een voorstel dat meer onderbouwing geeft voor de vierkante meters en de activiteiten. En, nieuwbouw bij de Draaikom gloort. Daar was het allemaal om te doen. Op 28 oktober dit jaar ligt er een voorstel waarover de raad dan kan beslissen.

Lang gesproken werd ook over het conceptbegrotingsprogramma. Partijen houden dan vaak een soort van beschouwingen over hoe zij de toekomst van Huizen graag zien, voordat zij inhoudelijk ingaan op wat er in de cijfers voor toekomst ligt. Dat leidt ook altijd tot een aantal voorstellen.

Meer groen

Opmerkelijk was dat er in de raad een grote behoefte is aan meer groen. Zo diende D66 een voorstel in voor het structureel vergroenen van wijken en GroenLinks, ChristenUnie en VVD een voorstel in om een werkconferentie Groen te organiseren met als thema ‘Toekomstbestendig en duurzaam groen Huizen’. Dit als voorbereiding op het nieuwe beleidsplan over groen dat er nog gaat komen.

Het eerste voorstel kon de goedkeuring van het college wegdragen en werd aangenomen, het tweede zou teveel tijd kosten voor ambtenaren. Daar waren de indieners niet blij mee. In de voorbereiding hadden zij de indruk gekregen dat dit geen probleem was. Er was nog even een idee om het voorstel aan te passen, maar de voorzitter stelde voor dat het college nog even zou kijken waar de mogelijkheden zouden liggen om er in de volgende raadsvergadering van volgende week op terug te komen.

Kunst en Cultuur

Ook voor Kunst en Cultuur was veel aandacht. De VVD bracht een voorstel in om toch geld voor de subsidie van Theaterroute Huizen te vinden, maar kon geen medestanders vinden. Leefbaar Huizen wilde maar liefst 150.000 euro voor de jaren 2022 tot 2025 in de begroting op zien worden genomen. Dit feestje ging ook niet door, want het college gaf aan dat hier geen middelen voor zijn en de rest van de gemeenteraad stemde tegen het voorstel.

Een voorstel over Kunst en Cultuur dat wel aan werd genomen, was dat van de ChristenUnie. Zij willen een stand van zaken van de uitvoering van de cultuurnota 2020-2023 voorgelegd krijgen bij de begrotingsvergadering van 28 oktober. Per onderdeel moet dan aangegeven worden wel budget er incidenteel of structureel ontbreekt en met welke maatregelen dit alsnog gefinancierd zou kunnen worden. Dan kan de gemeenteraad bij de vaststelling van de begroting in het najaar daar nog een afweging in maken. De hele raad stemde met dit voorstel in.