De banner is een warm welkom namens de ondernemers van Hart van Huizen.
De banner is een warm welkom namens de ondernemers van Hart van Huizen. Foto: Bob Awick

Banner hangt fier bij ingang winkelcentrum

Klokslag 12.00 uur vanmiddag pakken de jongens van Marek Reklame de grote witte rol met een meshdoek van 3 bij 10 meter uit de auto. De hele ochtend zijn ze bezig geweest met het versterken van het frame en het opbouwen van de rolsteiger bij het oude postkantoor aan het Prins Bernhardplein. Dan gaan ze aan de slag.

Dit doen ze onder toeziend oog van belangstellenden, waaronder de duo-voorzitters van Ondernemersvereniging ‘t Hart van Huizen: Agnes Haverkort en Anne Marie Hesta kijken gespannen toe. Ze kennen het ontwerp, maar hoe ziet het er uit op het grote doek? Ze houden de groene Hart van Huizen kussens stevig vast die ze mee hebben genomen voor op de foto.

Rondom staan diverse ondernemers en enkele mensen van de gemeente. Wethouder Bert Rebel en burgemeester Niek Meijer laten nog op zich wachten. Die zaten nog in overleg. Allebei komen ze apart op de fiets even later aan om het schouwspel te bekijken.

‘Dat ziet er geweldig uit en is een geweldig welkom’

“Wow, wat een ding. Dat ziet er geweldig uit en is een geweldig welkom”, laat wethouder Bert Rebel de duo-voorzitters weten. Het doek is in zo’n 10 minuten uitgerold en alvast op een aantal punten vastgezet. De kleuren en het logo van het Hart van Huizen zijn direct herkenbaar. 

Burgemeester Niek Meijer komt even later aan. “Indrukwekkend groot en niet schreeuwerig. Het trekt op een prettige manier mensen aan en staat denk ik wat de ondernemers in het Hart van Huizen willen uitstralen.” Dat bevestigen de duo-voorzitters. “Dit is hoe wij het inderdaad willen overbrengen”, aldus Anne Marie Hesta.

Ze neemt het woord om iedereen welkom te heten. “Dit is dan het welkom van het Hart van Huizen. Dit hebben we met elkaar gedaan, zo’n 130 ondernemers. Die hebben het 1,5 jaar lang moeizaam gehad. Ze zijn blij dat ze weer helemaal open mogen, klanten met een lach kunnen verwelkomen zonder mondkapje. Ze gaan weer voor die service, verkopen hun waar met passie om brood op tafel te krijgen en de deuren staan weer open. Dat willen wij zeggen met deze banner.”

Proosten met ijs

Daarna luidt Chiel van Chielato’s zijn bel, want er moet natuurlijk geproost worden op zo’n feestelijk moment en dat gebeurt met zijn speciale Hart van Huizen ijs. Burgemeester en wethouder nemen de eerste hap en geven een beoordeling alsof het om een wijn gaat: lekker romig, het smelt in je mond, je proeft de mint. “En dan komt de smaak van heerlijke chocolade die je heerlijk verwend”, aldus wethouder Bert Rebel.

De chocolade smaakt inderdaad heerlijk, beaamt de burgemeester, die ook een liefhebber is. “Ik ben echt onder de indruk van het ijs”, laat hij later Anne Marie Hesta weten. “De smaken mint en chocolade zijn goed in balans en het heeft een volle romige smaak. Verrassend prettig, maar dat is mijn persoonlijke mening.”

Een van de ondernemers die staat te kijken is Hanco Helder, directeur-eigenaar van Specsavers. Ook hij geniet van het ijsje. Inmiddels heeft hij zijn zaak alweer 13 jaar en vanaf het begin is hij lid van de ondernemersvereniging. “Mensen weten door de banner dat ze welkom zijn. Ik denk dat ze wel weten hoe wij met de klanten omgaan, maar zij die het nog niet weten, kunnen het aan de banner zien.”

‘Het is een voor allen en allen voor een. Zeker de laatste tijd’

Wat hij vooral benadrukt is dat deze banner er is gekomen, doordat alle ondernemers hierachter staan. “Als je soms hoort hoe het in winkelcentra gaat, waar ze niets voor elkaar krijgen. De banner laat zien dat we er met zijn allen voor gaan. Het is een voor allen en allen voor een. Zeker de laatste tijd.”

Wethouder Bert Rebel van economie hoopt dat de ondernemers zich nu weer na corona kunnen herpakken. “Het is een heftige periode geweest. Zeker in het begin hadden we wekelijks contact met Hart van Huizen en de Oostermeent. Daar was vanuit hen behoefte aan en ook bij ons. Dat is tweewekelijks geworden en zullen we gaan afbouwen nu het beter gaat, maar we blijven wel regelmatig contact houden.”

Hij vertelt hoe hij de zorgen van de ondernemers heeft gezien. “Maar het was ook mooi om te zien met hoeveel enthousiasme en creativiteit ze met de crisis omgingen en probeerden om met de consument in contact te blijven. Dat was lastig toen alles op slot ging en ze gingen online, mensen konden bestellen en afhalen of spullen werden gebracht.”

“Dat was mooi en hard nodig, want ondernemers moeten hun brood op de plank krijgen en maakten zich zorgen over hun personeel. Ook was het de vraag of de klant nog wel zou terugkomen. Daarom is het heel mooi dat zij nu zien door deze banner dat ze welkom zijn. Hierdoor kunnen de ondernemers weer succesvol worden en dat willen wij als consument ook, want we willen toch gezelligheid in het dorp.”

Verlevendigen Oude Raadhuisplein

Aan die gezelligheid werkt hij als wethouder ook zelf hard. Onlangs werd er een enquête gehouden waarbij het verlevendigen van het Oude Raadhuisplein op zaterdag centraal stond. “We hebben 750 reacties gekregen en daar zijn we heel blij mee. De resultaten gaan we nu in kaart brengen.”

“Wat ik zelf op de markt heb meegekregen toen we er met de enquête stonden, is dat mensen eigenlijk heel tevreden waren met de markt hoe die nu staat. Er is meer ruimte vanwege corona en blijkbaar wordt dat goed ontvangen. Mensen vinden dat prettig. Of dat ook nog uit de enquête komt, moeten we afwachten.”

‘De ondernemers hebben de markt nodig en de markt de ondernemers’

Als de uitslag bekend is, gaat hij in gesprek met ondernemers en de markt om te kijken wat er kan worden gedaan om het Oude Raadhuisplein te verlevendigen. Komt er meer horeca? Is dat te realiseren? Een pittig onderwerp, maar hij verwacht dat ze er wel met elkaar uitkomen. “Dat moet wel. De ondernemers hebben de markt nodig en de markt de ondernemers.”

Inmiddels hebben de medewerkers Marek Reklame het doek netjes opgespannen. “Het ziet er goed uit”, zegt de nieuwe eigenaar John Evers. Hij heeft het bedrijf nu één maand. “Huizen is een leuk dorp en dit is een mooie opdracht.” Ook Agnes Haverkort en Anne Marie Hesta zijn blij hoe het heeft uitgepakt. “Het ziet er mooi uit.” Nu het doek hangt, gaat Anne Marie Hesta nog gauw met Chiel van Maurik op pad om de ondernemers die er niet bij konden zijn op een ijsje te trakteren. “Dan vieren zij dit mooie moment ook nog even mee.”