Johan Verheij tijdens een repetitie van Theaterroute Huizen.
Johan Verheij tijdens een repetitie van Theaterroute Huizen. Foto: Theaterroute Huizen (archief)

Aanvraag subsidie Theaterroute geweigerd

Johan Verheij van Eindeloos Theaterwerk en Theaterroute Huizen is verbijsterd dat de gemeenteraad geen subsidie verleent voor volgend jaar. Een voorstel van de VVD om te kijken hoe er toch een bijdrage van 15.000 euro kan worden gegeven aan Theaterroute Huizen werd verder door niemand gesteund.

Het evenement heeft al drie jaar een incidentele subsidie gekregen. Voor dit jaar is het bedrag 7.733 euro. Om ook voor 2022 de theaterroute te houden, was een aanvraag van 15.000 euro gevraagd voor de komende jaren. ‘Niet honoreren, in verband met het ontbreken van de benodigde financiële middelen’, was het advies van het college.

De VVD ging in alle hoeken en gaten op zoek naar geld, maar kon dit helaas niet vinden.  ”Nu denken we dat het college en de ambtenaren beter weten waar misschien geld kan worden gevonden en daarom stellen we voor om uiterlijk in de begrotingsvergadering van 28 oktober een voorstel neer te leggen voor een toekenning van 15.000 euro voor 2022”, lichtte raadslid Jelle Bartlema het voorstel toe.

Keuze maken

Voor de jaren daarna wil de VVD dat er na overleggen met betrokken organisaties voorstellen worden gedaan om ook nog eens een structurele subsidie van 15.000 euro te krijgen. Hierbij zou ‘oud beleid’ uitgeruild kunnen worden voor dit ‘nieuwe beleid’ en kan de gemeenteraad op basis van die voorstellen een keuze maken waar het geld dan naartoe gaat.

Hoewel de gemeenteraadsleden meerder malen uitspreken de theaterroute een fantastisch mooi evenement te vinden, vinden zij het ook een commercieel evenement. Het is niet voor iedereen toegankelijk, de kaartjes kosten veel geld. De VVD probeerde de raadsleden te overtuigen dat het niet zo is en dat er ook een educatief element aan vastzit, zoals de kindertheaterroute. Dat mocht niet baten.

Johan Verheij volgde de vergadering via YouTube en reageert meteen met een appje. “Laat ik voorop stellen dat het een mooi democratisch recht is dat wij dergelijke bijeenkomsten live mee mogen maken. Ik was één van de negentien kijkers. De reden dat ik juist deze vergadering volgde, was dat de begroting voor 2022 op de agenda stond en daarbij was onze aanvraag voor subsidie voor de aankomende jaren een onderwerp.”

Totale verbijstering

“Laat ik eerlijk zijn, ik had nooit gedacht dat de VVD een voorvechter voor cultuur, historie en educatie zou zijn, maar deze partij brak in dit geval meer dan een lans voor de theaterroute en diende zelfs een motie in voor onze subsidieaanvraag. Tot mijn totale verbijstering steunde geen enkele andere partij in de raad deze motie. De meeste partijen denigreerden de theaterroute tot ‘een commerciële activiteit’.”

“Dat betekent dat deze partijen hun huiswerk niet hebben gedaan, oftewel hun stukken niet hebben gelezen. Als de theaterroute namelijk een commerciële activiteit zou zijn, zou dat betekenen dat er iemand geld aan zou verdienen. Met die aanname beledig je allereerst al die prachtige, hardwerkende en passionele vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor dit mooie evenement.

Onderschatten

“Daarnaast doe je de professionele acteurs, zangers, dansers en muzikanten te kort die zich nu al jaren inzetten voor dit mooie project in Huizen, ver onder hun normale gage, puur vanwege het feit dat ze dit evenement een warm hart toedragen. Jullie onderschatten hiermee de impuls die de theaterroute geeft aan plaatselijk talent. En tenslotte, als ik het even over mezelf mag hebben, als ik mijn uren uitreken, verdien ik minder dan dat ik vakken zou vullen bij de gemiddelde grootgrutter.”

‘Ik maak iets dat de gemeente geld oplevert’

“De gemeente heeft subsidie verleend aan allerlei activiteiten waar mensen aantoonbaar veel geld aan hebben verdiend. Ik maak iets dat de gemeente geld oplevert, investeer daarin en dat wordt betiteld als ‘commerciële activiteit’. Juist met de hulp van de gemeente heb ik tot nu toe de kaartprijs van de theaterroute laag weten te houden.”

“Dat is altijd mijn doel geweest, een laagdrempelig evenement, voor iedereen toegankelijk, ludiek en educatief, PR voor Huizen, verbindend en feestelijk. Ik heb geïnvesteerd en alles gegeven wat ik heb. Ik wilde Huizen laten bruisen. Alles wat ik heb gedaan wordt nu gereduceerd tot ‘commerciële activiteit’. Ik ga van het vijfde jaar theaterroute een spetterend jaar maken, een mensheugend evenement. Misschien is het wel de laatste...”

Waarde niet erkend

Na en nacht slapen kan hij er nog niet over uit dat de gemeenteraad niet de waarde inziet van een theaterroute, terwijl veel raadsleden weten wat voor evenement het is, omdat ze er zijn geweest. “Dat ik niet weet of ik doorga, heeft vooral te maken dat die waarde niet gezien wordt. Dat niet erkend wordt hoe uniek dit is. Het is een stuk educatie voor leerlingen van de basisschool en mensen die soms al hun hele leven hier wonen, vertellen dat ze de verhalen die we over het dorp vertellen niet altijd kennen.”

Hij werk met een totale begroting van 65.000 euro en krijgt dit jaar dus 7.733 euro van de gemeente. “Dat geld van de begroting komt verder van de kaartverkoop en sponsoren, waardoor we bijvoorbeeld de kinderroute kunnen aanbieden. Die is dit jaar trouwens nog uitgebreider. Scholen vragen we de 11,50 euro per kind die ze krijgen voor dit soort dingen, maar als ze dat niet meer hebben, laten we ze ook toe.”

Al eerder legde hij uit dat de bijdrage van de gemeente juist sponsoren vaak over de brug trekt, omdat ze dit zien als een erkenning van de waarde van het evenement. Ook acteurs werken dan voor minder gage. “We doen hier echt iets unieks en lopen voorop in de theaterwereld. Als de gemeente dat niet ziet, ben ik toch niet meer geloofwaardig? Ik loop op mijn tandvlees, zo hard werk ik nu. Ik repeteer en schrijf dag en nacht. Ongelooflijk dat dit dan gebeurd.”