Aandacht voor Jac. P. Thijsse, die zich als eerste inzette voor het natuurbehoud in de regio.
Aandacht voor Jac. P. Thijsse, die zich als eerste inzette voor het natuurbehoud in de regio. Foto: Maarten van Haaff / Huizer Museum

Eindelijk!!

Een jaar lang stilstaan is achteruitgang. Het was een enorme klus. Maar: we zijn weer open! En hoe! Met een mooie tentoonstelling sluiten we aan bij het staartje van het Erfgoedfestival in de regio. Gooise Grensverleggers laat zien dat het Gooi laat in de 19e eeuw een broedplaats voor kunstenaars, schrijvers en wereldverbeteraars werd. In de jaren 70 van de 19e eeuw ontdekten kunstenaars, op zoek naar de ongerepte natuur en het pure leven, de omgeving van Laren. In navolging hiervan trokken ook schrijvers en andersdenkenden naar dit gebied.

In de tentoonstelling Gooise Grensverleggers zien we een overzicht van vernieuwers uit de periodes 1900 en 1925. Het is treffend hoe in deze korte periode het Gooi radicaal veranderde van een rustieke landelijke omgeving naar een moderne geïndustrialiseerde maatschappij.

Veranderingen vond plaats op verschillende terreinen: kunst, maatschappij, industrie, landschap en bouwen. We besteden aandacht aan Jan Veth, Nescio en de kolonie Tames, Jac. P. Thijsse en het ontstaan van de Vereniging Natuurmonumenten en de architectuur van Wijgert Kooij en K.P.C. de Bazel. En in de tweede periode aan Leo Gestel, het ontstaan van PHOHI en Balatum en de afsluiting van de Zuiderzee.

Iets anders dat zich bij de heropening van het museum aandient, is het haalbaarheidsonderzoek van Twijnstra en Gudde naar het verhuizen van het museum, dat binnenkort besproken zal worden door de gemeenteraad. Wij zijn enorm blij met dit onderzoek. Het laat goede mogelijkheden zien waarlangs het museum zich verder zou kunnen ontwikkelen. Een van die opties is een museum met een sterke regionale component.

In het klein is deze tentoonstelling wat een nieuwe museum in het groot zou kunnen zijn. We raken kort de vele verhalen aan die er over de mensen en ontwikkelingen in het Gooi te vertellen zijn. Verhalen die gaan over de diversiteit en de verschillende identiteiten van Huizen en onze buurdorpen. Daarbinnen staat niets op zichzelf. Iedere ontwikkeling heeft een oorzaak en gevolg. Juist dat maakt dat het DNA van het Gooi een onuitputtelijke bron van mooie verhalen is.

Verhalen die mensen ook graag willen horen, zo blijkt. De eerste dag stonden de bezoekers voor de deur te wachten, keurig op het online gereserveerde tijdslot. We wilden ‘stilletjes’ open, omdat er nog zo veel dingen te doen zijn. Dat is niet gelukt. En ook daar zijn we uiteraard weer heel blij mee!

Behalve dat we weer open zijn, hebben we ook onze dorpswandelingen hervat. Kijk op onze site voor een overzicht aan data en actuele openingstijden.

Wees welkom!