Afbeelding
Foto: Vestingmuseum

Fortenfestival 4-12 september 2021

Cultureel

REGIO - Tijdens het Fortenfestival worden er verschillende activiteiten georganiseerd bij de forten, bunkers en vestingsteden in de regio. Van 4 tot en met 12 september kan je exposities bekijken, de verhalen van de forten ontdekken of het linielandschap ervaren met een wandel- of fietsroute.

Nederland brengt dit jaar een ode aan het landschap middels verhalen, activiteiten en belevenissen, en ook de Hollandse Waterlinies doen mee. Tijdens het Fortenfestival kan dit Werelderfgoed ontdekt worden. “Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies,” schrijft Stichting Liniebreed Ondernemen. “Decennialang beschermden de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen het westen van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet, terwijl robuuste forten de doorgangspassen bewaakten. Lange tijd mocht het linielandschap niet worden bebouwd. Daardoor ontstond een open landschap van natuur, akkers en weilanden. Een onontdekt gebied met rust en ruimte, vol verhalen en bijzondere objecten.”

Ook in de regio worden er volop activiteiten georganiseerd. Zo is er in het Muiderslot een fototentoonstelling te zien, zijn er wandelingen met een gids over het terrein van Fort Kijkuit, is er een steptocht en een GPS-speurtocht in Naarden, of een rondje Naardermeer voor wie meer geïnteresseerd is in de ongerepte natuur.

Het hele programma en meer informatie is te vinden via www.fortenfestival.nl. Vanwege de coronamaatregelen is een reservering in de meeste gevallen noodzakelijk. Het is dus handig om een bezoek op tijd te plannen.