Afbeelding
Foto: Cheyenne Bouthoorn

Zuidwal atlete Cheyenne Bouthoorn 5e op Paralympics

Sport

HUIZEN - De 23-jarige Cheyenne Bouthoorn, die haar atletiekcarrière begon bij de Huizer atletiekvereniging Zuidwal, is vijfde geworden op haar eerste Paralympische Spelen. Bouthoorn was een van de zeventien atleten van de Nederlandse Paralympische atletiekploeg in Tokio.

Cheyenne deed oorspronkelijk aan para-hockey, maar stapte over naar atletiek omdat ze een individuele sport wilde doen. Dat bleek geen slechte keuze, want inmiddels is de Almeerse in haar klasse (T36) Europees kampioen op de 100 meter sprint.

200 meter sprint

Bouthoorn begon een aantal jaar geleden bij Zuidwal in de LB-groep (voor sporters met een lichamelijke beperking). Zuidwal trainster en wedstrijdatlete Wendy Visser weet het nog goed: “Het talent van Cheyenne viel al snel op, en zij wilde meer, dus Cheyenne maakte de overstap naar mijn groep. Nadat ze in Papendal is gaan trainen, bleef ze nog een tijd ook bij Zuidwal trainen, maar tegenwoordig woont ze op Papendal en traint ze vooral daar.”

Tijdens haar eerste Paralympics in Tokio plaatste Cheyenne zich bij de 200 meter sprint voor de finale. “Hoewel ze een geweldige wedstrijd liep, behaalde ze helaas niet de top drie”, laat AV Zuidwal weten. “Geen medaille dus, maar Cheyenne liep in de finale een heel sterk tweede deel. Voor de finale plaatsen zich de beste drie per serie plus de twee snelste verliezers. Cheyenne was snelste verliezer en eindigde uiteindelijk als vijfde, een geweldige prestatie, zeker omdat dit haar eerste Olympische spelen zijn.”

100 meter series

Na de 200 meter sprint volgden de 100 meter series. Cheyenne Bouthoorn werd dit jaar Europees kampioen op dit onderdeel. In de serie liep ze een persoonlijk record van 14.84 en kwalificeerde zich als een van de beste verliezers, net als bij de 200 meter. Tijdens de finale moest de Nederlandse atlete de Chinese Shi Y, de Russische atlete Ivanova, Aitchison uit Nieuw-Zeeland en de Argentijnse Martinez achter zich laten, en werd ze ook vijfde op de 100 meter.

Wie net als Cheyenne eens wil een training wil volgen op de atletiekbaan van Zuidwal, kan tijdens de open dag op 18 september binnenlopen. Op woensdagavond 22 september om 19.00 uur verzorgt het Zuidwal prestatieteam, bestaande uit wedstrijdatleten, een speciale sprint clinic voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Aanmelden kan via de website.

Wie de carriére van Cheyenne wil volgen, kan dan doen via haar Facebookpagina: facebook.com/cheyennebouthoornatleet.