De plaquette ter herinnering aan Kamp Almère dat bij de Oud Bussummerweg in het bos lag en waar Molukkers werden opgevangen.
De plaquette ter herinnering aan Kamp Almère dat bij de Oud Bussummerweg in het bos lag en waar Molukkers werden opgevangen. Foto: Bob Awick

Leidt generatieverschil tot onenigheid herdenking 70 jaar Molukkers?

Mensen

De Molukse gemeenschap in Nederland zou vandaag herdenken dat het eerste schip met KNIL-militairen in Rotterdam aankwam. De herdenking werd afgelast vanwege bedreigingen, zo was het verhaal. Wat speelt er op dit moment en is dit ook een issue in Huizen?

”Er spelen een aantal dingen”, zegt Max Wattimena. “Op 21 maart 1951 kwamen de eerste Molukkers in Nederland aan. De landelijke herdenking in Rotterdam was verschoven naar vandaag vanwege corona. Wij hebben er begin dit jaar wel bij stilgestaan in Huizen, onder meer door een bijeenkomst in Gosepa met de burgemeester. Ook was er een wandeltocht van het kamp naar de Pniëlkerk, waar een herdenkingsdienst plaatsvond en het hijsen van de vlag in de ochtend.”

“De organisatie van de herdenking in Nederland wilde van die aankomst iets feestelijks maken. Een groot passagiersschip zou de haven invaren. Alle boten zouden opzij gaan en er zou getoeterd worden. Er zou confetti zijn en schijnwerpers en Mark Rutte zou op de kade staan. Dat schoot veel m..