Afbeelding

Hé, doe de deur dicht!

Het klinkt ons allemaal bekend in de oren als men de deur weer eens open laat staan. Hé, doe de deur dicht!

Heel vaak laten we trouwens deuren open staan, zelfs ’s nachts. Bijvoorbeeld ouders met kleine kinderen zodat ze die kunnen horen, wat geruststellend werkt. Maar ook om voor frisse lucht te zorgen. Maar wist je dat het sluiten van binnendeuren als je gaat slapen je leven kan redden? Als er brand uitbreekt heb je dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden.

Waarom redt een gesloten deur levens?
Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook, de grootste bedreiging bij brand, zeker 10 minuten buiten de leefruimte blijft.

Vooral senioren zijn heel kwetsbaar bij brand, omdat ze minder mobiel zijn. Daarom is elke minuut extra vluchttijd zo belangrijk. 

Er zijn veel praktijkvoorbeelden waar de brandweer personen heeft kunnen redden uit een pand omdat de deuren in de ruimte waar die personen zich bevonden gesloten waren.

Zorg dat je de rookmelder hoort!
Om een rookmelder te kunnen horen, laten mensen de tussendeuren vaak openstaan. Daarom is de hoorbaarheid van rookmelders van groot belang. Want het is belangrijk dat rookmelders op de juiste wijze geplaatst zijn en ook goed hoorbaar zijn. 

Ook bij gesloten deuren. Als je slaapt, ruik je geen rook, maar hoor je het luide alarm van een rookmelder namelijk wel. In bestaande woningen zijn rookmelders in de vluchtroutes vanaf 1 juli 2022 verplicht. 

Plaats echter rookmelders niet alleen in de verkeersruimten zoals de hal, maar vooral ook in de ruimten waar brand kan ontstaan zoals in woonkamers, ruimten waar de wasmachine en droger staan of op (kinder)slaapkamers. Dus: sluit binnendeuren als je gaat slapen en zorg dat je een rookmelder kunt horen.

Hé, doe de deur dicht!


Meer weten?

Kijk op
www.verkleindekansopbrand.nl, www.rookmelders.nl en www.brandweer.nl.