Januari 2010 - Schaatspret op de oude kwekerij.
Januari 2010 - Schaatspret op de oude kwekerij. Foto: Frits Egmond

Schaatspret op de oude kwekerij

In de eerste maanden van het nieuwe jaar is er altijd hoop op een paar dagen vorst. Een favoriete schaatsplek in Huizen is de vijver tussen de Gemeenlandslaan en kinderboerderij De Warande in het Stadspark. Die vijver is gegraven in 2009. De gemeente heeft een zorgplicht voor grondwater. De gemeente 'draagt zorg voor het in het openbaar gemeentelijke gebied treffen van maatregelen teneinde structureel nadelige gevolgen van de grondwaterstand (…) zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken'. Om grondwateroverlast te beperken zijn er onder andere in het Stadspark vijvers gegraven en zijn de op het oog zelfstandige vijvers door middel van drainagebuizen met elkaar verbonden. Overtollig grondwater wordt zo afgevoerd naar het Gooimeer.
De vijver bij de Gemeenlandslaan was een boomkwekerij. Op de kwekerij zijn in de planfase van het Vierde Kwadrant bomen gekweekt die later naar de wijk verplaatst zijn. Aan de rand van de kwekerij, tegen de huizenrij, stond een unieke verzameling bomen, elke boom was van een ander soort. Een aantal van deze bomen zijn helaas gerooid. Vanaf de Gemeenlandslaan werd een blik op de kwekerij ontnomen door het daar gevestigde gronddepot van de gemeente, een terrein voor de tijdelijke opslag van grond en aarde. In oktober 2009 werd het depot verplaatst naar de Randweg. Het was de eerste stap in de aanleg van de vijver. De graafmachines verschenen en de aarden bovenlaag van de grond werd afgegraven. In de blootgelegde zandlaag werd een geul gegraven en het zand werd afgevoerd. Een groot deel van het zand werd met een tractor naar de Zomerkade vervoerd om het strand op te hogen. Met een ander deel is de heuvel in het Stadspark opgehoogd, die zo intensief gebruikt wordt voor sleetje rijden als er sneeuw ligt.
De vijver die ontstond was midden december 2009 voltooid. Net voordat de vorst intrad en de vijver direct bevroor. De vijver was met zijn glooiende oevers makkelijk toegankelijk en vele schaatsers maakten in januari 2010 voor het eerst gebruik van de ijsvlakte.