Bewoners van de omgeving Martin Luther Kingpark zijn blij met buurtAED.
Bewoners van de omgeving Martin Luther Kingpark zijn blij met buurtAED. Foto: aangeleverd

Buurt rond Martin Luther Kingpark hartveilig dankzij aed

Buurt / wijk

HUIZEN - De eerste buurt-aed is afgelopen weekeinde op het Martin Luther Kingpark  geïnstalleerd.

Negen-en-dertig bewoners van het park en de straten Thomas Moresingel en Leonardo Da Vincihof, hebben binnen een paar maanden1.660 euro ingezameld om het apparaat te kunnen aanschaffen.

Onbegrijpelijk
Initiatiefnemers Nadine van Gijn en Marco ten Brink zeggen: “Onbegrijpelijk dat er nog geen automatische externe defibrillator, aed, in onze buurt aanwezig was. De dichtstbijzijnde aed was niet binnen zes minuten lopen hier te krijgen.”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70 procent van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst wanneer binnen zes minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. 

Meer overlevenden
Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd bij het slachtoffer te arriveren. De beschikbaarheid van een aed zorgt ervoor dat méér mensen overleven.

Beide initiatiefnemers zijn ondernemer. Ze sloegen de handen ineen. Samen zijn ze langs alle huizen in de buurt gegaan om de bewoners op de hoogte te stellen van het belang van een buurt-aed. Een paar maanden later was die een feit.

Hartslag.nu
De aed is aangemeld bij www.hartslag.nu. Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de Meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat.

Als dit het geval is, worden burgerhulpverleners, die zich binnen een straal van 750 meter van het slachtoffer bevinden, automatisch gealarmeerd. 

Naar het slachtoffer
Deze vrijwilligers ontvangen een bericht via hun mobiele telefoon en worden gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare aed op te halen en dan ter plaatste te gaan.

Nadine en Marco roepen buurtbewoners op om zich aan te melden. Tevens willen zij ook kijken of er met een aantal mensen uit de buurt een reanimatiecursus kan worden gevolgd. Het is belangrijk dat er genoeg mensen in de buurt goed met de aed overweg kunnen.