De Thomaskerk is een van de 21 gebedshuizen die Huizen rijk is.
De Thomaskerk is een van de 21 gebedshuizen die Huizen rijk is. Foto: Google Maps

Kerkenvisie: zowel gebouwen als gemeenschappen vastgelegd

Politiek

HUIZEN - Dankzij een subsidie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de gemeente een Kerkenvisie laten opstellen. Deze visie werd woensdag 26 januari gepresenteerd in de raadzaal.

Onderdeel van de Kerkenvisie is een onderzoek naar de 27 geloofsgemeenschappen en 21 gebedshuizen die er in de gemeente Huizen zijn. 

Voorstel
In 2019 diende Rob Bource, raadslid voor de SGP, een voorstel in voor een subsidieaanvraag voor het laten opstellen van de visie. Dit voorstel werd gesteund door de gemeenteraad.

Alle geloofsgemeenschappen waren bereid mee te werken aan dit traject. Zowel de gemeenschappen als de gebouwen zijn in beeld gebracht in het rapport ‘Gebedshuizen in Huizen’.

Verbinding 
Elke gemeenschap en elk gebouw heeft zijn eigen unieke kenmerken. Er is een toenemende wens voor verbinding van geloofsgemeenschap met de lokale gemeenschap.

Bijvoorbeeld door de gebouwen meer open te stellen voor ander maatschappelijk gebruik en meer zichtbaar te zijn in de samenleving.

Terugloop leden
Samenvattend kan worden gezegd dat in Huizen, net als in de rest van het land, bij de meeste geloofsgemeenschappen sprake is van terugloop van het aantal leden.

In een aantal gevallen zorgt dit voor onzekerheid over het toekomstige religieuze gebruik van het gebouw. De verwachting is dat corona dit proces kan versnellen.

Monumentale waarde
Met het onderzoek is ook gekeken naar mogelijke monumentale waarden van de gebedshuizen.

Een eerste inventarisatie leert dat vijf gebouwen van cultuurhistorische waarde zijn: ‘t Visnet, de Vituskerk, de Goede Herderkerk, de Engel en de Nieuwe Kerk. 

Woningbouw
Van ‘t Visnet is onlangs bekend geworden dat dit gebouw gebruikt gaat worden als uitvaartcentrum. Voor wat de Vituskerk betreft, lopen er gesprekken naar de mogelijkheden voor woningbouw.

Naar de monumentale waarden van de Goede Herderkerk, de Engel en de Nieuwe Kerk zal in 2022 nader onderzoek worden uitgevoerd.

Herkenningspunten
Wethouder Marlous Verbeek: “Kerkgebouwen zijn vaak decennialang herkenningspunten op beeldbepalende plekken.

“Alleen daarom al zijn ze van grote betekenis voor de lokale gemeenschap en is het goed om met elkaar na te denken over de toekomst daarvan. De Kerkenvisie helpt ons daarbij.”

Voor meer informatie zie huizen.nl/kerkenvisie.

.