Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Voedselbank ook voor Oekraïeners en wie hen onderdak verschaft

Mensen

HUIZEN - De voedselbanken in Nederland staan klaar om vluchtelingen uit Oekraïne hulp te bieden. Bij Voedselbank Gooi & Omstreken heeft een eerste groep vluchtelingen zich al aangemeld.

Zeker mensen die bij particulieren gehuisvest zijn of een huis toegewezen hebben gekregen, zullen hulp nodig hebben. 

Soepel beleid
Een inkomenstoets zal niet direct aan de orde zijn. Normaal gesproken wordt er gekeken naar het bedrag dat te besteden is na aftrek van een aantal vaste lasten. Met betrekking tot de groep Oekraïeners, wordt een soepel beleid gevoerd.

Hoewel de overheid een bedrag beschikbaar stelt, afhankelijk van of men in de reguliere opvang zit of bij particulieren onderdak heeft gevonden, zal dit in veel gevallen niet voldoende zijn. Een wekelijks voedselpakket kan dan helpen. 

Onderdakbieders
Dit geldt ook voor gezinnen die mensen in huis hebben genomen en daardoor extra kosten hebben. Als daardoor het beschikbare wekelijkse budget te laag wordt, komen zij uiteraard ook in aanmerking voor hulp van de voedselbank.

Behalve voor deze gezinnen, staat de voedselbank ook altijd klaar om iedereen met een ontoereikend budget te helpen.

ZZP’ers en MKB’ers
ZZP’ers en MKB’ers die niet genoeg overhouden voor de wekelijkse boodschappen zijn ook welkom. De voedselbank begrijpt dat deze laatste groep niet direct alle cijfers paraat heeft en stelt zich ook hier coulant op.

Er wordt alleen gekeken naar inkomsten en uitgaven en niet naar eventuele bezittingen zoals een eigen huis, auto et cetera. 

Rekenvoorbeeld
Het doel is mensen (tijdelijk) te helpen zodat ze daarna weer zelf verder kunnen. Naast een rekenvoorbeeld op de website, waarmee iemand alvast kan kijken of hij in aanmerking komt voor een voedselpakket, zijn er inloopspreekuren waar iedereen met zijn vragen terecht kan.

De voedselpakketten bevatten in principe gezond eten voor drie dagen. Daarnaast zijn er nog extra producten die zijn binnengekomen zoals waspoeder en verzorgingsproducten.

Stijgende prijzen
Het beschikbare budget van de cliënten van de voedselbank blijft gelijk, maar de prijzen van boodschappen en energie stijgen. Met die reden worden de voedselpakketten voorlopig aangevuld met extra producten.

Helaas schamen veel mensen zich om bij de voedselbank aan te kloppen. De uitgiftepunten liggen bewust op rustige plaatsen en het voedselpakket kan ook bij een van de andere uitgiftepunten worden opgehaald zodat kans op herkenning nog kleiner is. 

Wie een voedselpakket nodig heeft, kan contact opnemen met de afdeling Intake via telefoonnummer 035-5338836 of email klantenadministratie@voedselbankgooi.nl.