Het 200ste huisbezoek van de energiecoaches van HuizenDuurzaam.
Het 200ste huisbezoek van de energiecoaches van HuizenDuurzaam. Foto: Bob Awick

Historisch huisbezoek van HuizenDuurzaam

HUIZEN De coaches van HuizenDuurzaam gingen afgelopen maandag op pad voor een bijzonder huisbezoek, namelijk het 200ste. Het object zelf is minstens zo bijzonder: een huis uit 1905 van de Huizer architect Wijgert Kooij. Het is onderdeel van een door Kooij ontworpen en gebouwde buurt in Huizen.

De huidige bewoners hebben bij HuizenDuurzaam een gratis huisbezoek aangevraagd, wat betekent dat twee energiecoaches het huis komen beoordelen. Ze kijken wat er aan verduurzaming mogelijk is en beantwoorden vragen. Met die informatie kunnen de bewoners het huis verduurzamen. 

Energiecoaches op huisbezoek

Jan van de Wardt is vandaag een van de energiecoaches. Waarom ben je energiecoach geworden? "Ik ben altijd al bezig geweest met energieproblematiek, vanuit mijn werk in de energiesector en met het milieu. Het contact met mensen die met vragen en keuzes zitten vind ik extra motiverend."
Wat moet je kunnen om energiecoach te worden? "Van belang is vooral dat je het leuk vindt om de mogelijkheden te bespreken. Er zijn zo veel ontwikkelingen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Cursussen die HuizenDuurzaam regelt, helpen ons daarbij ook goed op weg."
Wat vind je het leukst aan dit werk? "Met mensen werken die gemotiveerd en geïnteresseerd zijn. Hoe een huisbezoek verloopt, ook in een bijzonder huis."

Bewoners

Ook de bewoners stelden we een paar vragen. Hoe is dat, wonen in een huis van Wijgert Kooij? "Toen wij vorig jaar op zoek waren naar een nieuw huis waren we direct gecharmeerd van de unieke bouwstijl. Hoewel er al het nodige is veranderd in de straat zijn er nog veel originele details te vinden. Het is mede door het fijne contact met de buren prettig wonen in de Smallelaan. De leeftijd van het huis brengt wel wat uitdagingen met zich mee op energiegebied; gelukkig hebben we bruikbare tips gekregen van HuizenDuurzaam."
Hoe hebt u het huisbezoek ervaren? "We hebben het bezoek als prettig en positief ervaren. Het waren twee kundige mensen, ze wisten heel veel, met name met betrekking tot de technische aspecten. Sommige tips kunnen we al direct doorvoeren, ook hebben we ideeën voor de langere termijn."
Gaven de coaches adviezen waar u iets mee kunt? "Ja, ze hebben een aantal punten benoemd die we zelf ook al hadden. Maar ook grotere aanpassingen die je kunt doen, dat gaf ons het inzicht om de dingen in de goede volgorde te doen." Dus u kunt aan de slag? "Zeker. We hebben voldoende bruikbare ideeën om op te pakken."

Zelf ook een huisbezoek aanvragen? Kijk dan op HuizenDuurzaam.nl.