Rookmelders verplicht in elke woning.
Rookmelders verplicht in elke woning.

Rookmelders verplicht

Binnenkort is het zover, vanaf 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht in elke woning. Deze verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder in de vluchtweg geplaatst moet worden. 

De beste plek voor uw rookmelder
De aanwezigheid van rookmelders kan helpen om brand te overleven. Waar kunnen ze dan het beste worden geplaatst? Hieronder een aantal praktische tips zodat u op tijd wordt gewaarschuwd bij brand:
Voor minimale veiligheid:
- Op elke verdieping op de gang of overloop tegen het plafond
- Minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt.
- In de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)
Voor nog meer veiligheid:
- In iedere slaapkamer
- In de woonkamer of andere verblijfsruimte
- In de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
- In iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, etc.)

Wat is een goede rookmelder
Alleen rookmelders met het Europese keurmerk EN 14604 mogen nog worden verkocht. Hierdoor weet u zeker dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Let er bij de aanschaf op of de rookmelder werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden of dat er een batterij in de melder zit die vijf of tien jaar meegaat. Een rookmelder gaat maximaal tien jaar mee en het advies is maandelijks de batterij te testen op een goede werking.
Bevestigen
U kunt zelf uw rookmelders plaatsen of, als dit lichamelijk niet mogelijk is, dit te laten doen door bekenden of het Rookmelderteam van de Brandwondenstichting. De melders zijn te koop bij bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels. In plaats van losse rookmelders kunt u er ook voor kiezen rookmelders op het elektranet aan te sluiten. Die kunnen worden aangebracht door een daarvoor erkende installateur. Voor verdere informatie: www.brandweer.nl en rookmelders.nl.
Vanzelfsprekend kunt u ook bij de wijkbrandweer terecht: www.brandweer.nl/gooienvechtstreek/wijkbrandweer.