De wortel van de zwarte appelbes werd tot kunst verheven.
De wortel van de zwarte appelbes werd tot kunst verheven. Foto: Wim Schras

Natuurwerkgroep Huizen kijkt terug op geslaagde werkzaamheden

Natuur en Milieu

HUIZEN - De vrijwilligers van de Natuurwerkgroep Huizen van het Goois Natuurreservaat mochten recentelijk weer de hei op.

Tijdens het broedseizoen werd de ‘kraamkamer van de natuur’ ontzien en werden kleine werkzaamheden verricht, zonder de natuur in deze kwetsbare periode te belasten.

Cursussen en werkbezoek
“De Japanse duizendknoop werd verwijderd, overhangend groen langs de paden gesnoeid, hekken gerepareerd, cursussen gegeven en bezocht en werkbezoeken afgelegd”, vertelt vrijwilliger Wim Schras.

“Verder werd de Oude Loods extra schoongemaakt en werden er jubilarissen in het zonnetje gezet.”

Limitische heide
De eerste veldwerkzaamheden werden in samenwerking met de GNR-beheergroep voorbereid en uitgevoerd op onder andere de Limitische heide.

“Om bebossing te voorkomen, halen we alle ongewenste opslag van de hei, waarbij enkele ‘bewaarbomen’ gespaard worden”, aldus Wim.

“Deze bomen zullen in de toekomst beeldbepalend zijn, ter vervanging van bomen die straks aan het eind van hun levenscyclus zijn.”

Sluippaadjes
Om het rustgebied voor de dieren zo groot mogelijk te houden, worden sluippaadjes dicht gelegd.

“Er zijn immers genoeg officiële wandelpaden, dus laat GNR door de vrijwilligers deze smalle sluiproutes dicht zetten.”

“Jammer dat enkele bezoekers eigen rechter speelt en de hele boel weer openmaakt, met het gevolg dat de hele klus opnieuw gedaan moet worden.”

Zandhagedis
Naast de bovengenoemde werkzaamheden zijn plekken waar zandhagedissen zich thuis voelen nagelopen en netjes gemaakt.

“Tevens zijn er wat nieuwe kleine plekjes bij gemaakt midden in de heide, waar deze dieren in relatieve rust hun gang kunnen gaan. Er werd één jonge hagedis tijdens het werk waargenomen”, aldus Wim Schras.

Zwarte appelbes
Tot slot vertelt Wim over de zwarte appelbes; een soort struik die uit de heide verwijderd moet worden.

“Het is een tuinstruik die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, maar die hier beland, geworteld en ingeburgerd is.”

“Een bessendragende woekeraar die zich gemakkelijk verspreidt en in al veel van de GNR-gebieden wordt gesignaleerd.  De enige remedie is met wortel en al eruit.”

Kunst
Als aandenken van de geslaagde missie is een stuk wortel van de appelbes bewaard.

“Deze bodemschat verdiende een tweede leven, is op een sokkel geplaatst en krijgt een ereplaats in de Oude Loods, waar deze vrijwilligers drie ochtenden in de week samenkomen.”