Optreden in de Grote Kerk van Naarden.
Optreden in de Grote Kerk van Naarden. Foto: Vestival Vocaal

Huizer Popkoor ‘N Joy doet mee aan Vestival Vocaal

Cultureel

HUIZEN - Na twee jaar corona kan er 24 september een extra feestelijke editie van het Vestival Vocaal plaatsvinden. Popkoor `N Joy uit Huizen doet ook mee tijdens dit feest voor Gooise koren.

Het grootste korenfestival van het Gooi wordt wederom georganiseerd door Stichting Amateurkoor.

Op vijf podia in Naarden-Vesting zingen dit jaar maar liefst 550 zangers en zangeressen uit 20 Gooise koren uit alle hoeken van het Gooi: Naarden, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Kortenhoef, Muiderberg en Weesp.

Gratis toegang
“Om iedereen dit grote koorfeest mee te laten vieren is de toegang dit jaar helemaal gratis. Écht iedereen kan daardoor gratis maar liefst 40 uitvoeringen bezoeken om te horen hoe mooi de Gooise koren klinken”, aldus de organisatie.

Het festival start om 11.00 uur in de Grote Kerk met een groot meezingfeest als opening. “Iedereen mag meezingen, van jong tot oud, publiek én natuurlijk ook alle koorzangers.” Onder leiding van dirigent Roy Voogd worden drie wereldberoemde koorwerken uit de opera ingestudeerd.

Koor-scratch  
“De stukken zijn zó beroemd, dat echt iedereen ze kent. En zoals het bij een goede koor-scratch hoort: aan het einde van de dag zingen we de nummers samen als afsluiting van de dag!”

Om 12.00 uur waaieren alle koorzangers uit over de stad en beginnen de optredens. Dit jaar hebben zijn er vijf vaste locaties: de Grote Kerk, het Comeniusmuseum, Podium deMess, de St.-Vituskerk en het Huis van de Stad (het voormalige Stadhuis).

Op de hoek van een straat
“En wees niet verrast, wanneer u van de ene locatie naar de andere loopt voor een volgende uitvoering, als er plotseling op een terras, een pleintje of de hoek van een straat een koor staat te zingen.”

Want hoewel er buiten geen uitvoeringen gepland zijn weet de organisatie nu al dat na jaren van stilte de zangers zich het liefst overal willen laten horen.

Feestelijke afsluiting
Om 16.00 uur verzamelt iedereen weer in de Grote Kerk voor de feestelijke afsluiting van Vestival Vocaal.

“Iedereen, zangers en luisteraars, zijn daarbij van harte uitgenodigd om weer volop mee te zingen en nog even te genieten van enkele pareltjes die die dag bijzonder zijn opgevallen.”

De gedachte achter Vestival Vocaal is dat samen zingen mensen verbindt, inspireert en verbroedert. “En dat kunnen we in deze tijd goed gebruiken.”

Mooie traditie
“Met deze editie van het Vestival Vocaal hervatten we de inmiddels mooie traditie: om het jaar zetten amateurkoren uit het Gooi de vesting muzikaal op zijn kop.”

“De enthousiaste reacties tot nu toe van zangers én publiek op deze dag zorgen ervoor dat dit, misschien wel het leukste korenfestival van Nederland, na de stilte van drie jaar, nu voor de zesde keer neerstrijkt in de vestingstad.”

Stichting Amateurkoor
Vestival Vocaal is een initiatief van Stichting Amateurkoor. Deze stichting werkt sinds 2010 aan stimuleren van de onderlinge samenwerking en uitwisselen van ervaringen en initiatieven tussen Gooise amateurkoren.

Tijdens het Vestival Vocaal laten de koren zich van hun beste kant zien, én horen. “Bovendien helpt het streekgenoten, die voor het nieuwe seizoen een leuk koor zoeken, om een geïnspireerde keuze te maken.”

Meer informatie
Belangstellenden, liefhebbers van koormuziek en mensen op zoek naar een leuk koor, zijn van harte welkom het muziekspektakel mee te maken. De toegang voor Vestival Vocaal is gratis. Kijk voor meer informatie op vestival.nl.


Het complete programma. Foto: Vestival Vocaal