Een ventbak met boeken: de mobiele buurtbieb is geboren.
Een ventbak met boeken: de mobiele buurtbieb is geboren. Foto: BPV Holleblok

Buurt Preventie Vereniging Holleblok start met Mobiele Buurt Bieb

Cultureel

HUIZEN - Buurt Preventie Vereniging Holleblok in Huizen heeft het initiatief genomen voor Nederlands eerste MBB, de Mobiele Buurt Bieb. 

De Buurtbieb is alom bekend. De kleine kastjes vol met boeken, waarbij bewoners mogen ruilen en gebruiken. Maar langs de deuren gaan met de buurtbieb is nieuw.

Een ventbak vol met gratis proza, fictie en nog-fictie, waarmee buurtbewoners bij de buren aanbellen voor een literaire ruil.

Probeersel
De mini bieb is een probeersel, waarmee het bestuur van de vereniging meer verbinding en betrokkenheid promoot in de omgeving. Opzet is een boek-voor-een boek.

Bewoners kiezen iets uit, in ruil voor een ander gelijkwaardig boek, dat toch maar thuis in de kast staat te verpieteren. Op die manier blijft het aantal boeken gelijk en wordt de bak ook niet te zwaar. 

Ontspullen
De Mobiele Buurt Bieb zorgt voor sociale cohesie, ontspullen en minder weggooien. Door het actief de buurt ingaan en aanbellen ontstaat een sociale cohesie, maken buurtbewoners een praatje en blijven op de hoogte van wat er zoal speelt.

Het is volgens de BPV Holleblok ook fijn om boeken te kunnen delen; Vaak staan ze in de kast nadat ze zijn gelezen, maar op deze manier kunnen anderen er blij mee worden gemaakt.

Eens per maand
De buurtbieb van de BPV zal in beginsel een keer per maand langskomen, waarbij de straten Braam, Tijm en Kroos als proefproject worden gebruikt. Mogelijk dat de MBB daarna ook andere omliggende straten van het Holleblok zal aandoen. 

Misschien stuiten bewoners aan de deur wel op dat ene boek dat ze altijd al op hun nachtkastje hadden willen hebben. De Mobiele Buurt Bieb zorgt hopelijk voor die mooie verrassingen.