Een beeld uit de film van Theo Uden Masman.
Een beeld uit de film van Theo Uden Masman. Foto: Stichting Kunst en Cultuur Huizen

Unieke film over Tweede Wereldoorlog en bevrijding in Kunstcafé

Cultureel

HUIZEN – De bijzondere film ‘Hilversum bezet en bevrijd 1940-1945’ die in april in het Filmhuis in Hilversum in première ging, komt op woensdag 30 november in het Kunstcafé in Huizen. 

De oprichter van het voormalige VARA radio-orkest The Ramblers, Theo Uden Masman, was een verwoed smalfilmer en fotograaf. 

Op een zolder, via een erfenis nagelaten, werd in Den Haag bij een familielid van Masman ruim dertig uur filmfragmenten aangetroffen door geluidsrestaurateur Harry Coster.

Montage Beeld & Geluid
Met het deel van het filmmateriaal van Theo Uden Masman, dat de beelden bevat van Hilversum tijdens de Duitse bezetting is door Beeld & Geluid een montage gemaakt aangevuld met Polygoon beelden tot een vijf kwartier durende film.

Uiteraard krijgt de stichting hierbij alle noodzakelijk hulp van de historische kring Albertus Perk. De oorspronkelijke acht millimeter smalfimpjes zijn door Beeld en Geluid gedigitaliseerd en geschikt gemaakt voor vertoning op een bioscoopdoek. 

De film bestaat niet alleen uit beelden die door The Uden Masman zijn geschoten maar ook uit materiaal van het bioscoopjournaal van Polygoon en van de NSB, de partij die destijds heulde met de nazi’s.

Nooit eerder vertoonde beelden
Het eindproduct geeft een indrukwekkend beeld van het dagelijks leven in Hilversum tijdens de Duitse bezetting. Speciale aandacht krijgt de uitbundige wijze waarop inwoners in mei 1945 hun bevrijders verwelkomden.

De film bevat - tot de première in april van dit jaar - nooit eerder vertoonde filmbeelden. Zij tonen hoe Hilversummers de oorlog zijn doorgekomen. Bij gebrek aan benzine spanden zij paarden voor hun auto’s. En in de bossen kapten zij bomen voor brandhout.

Optreden David Lukacs Trio
Deze film gaat de Stichting Kunst en Cultuur Huizen op woensdagavond 30 november vertonen in het Kunstcafé in theater De Boerderij in Huizen. Na de filmvertoning is er zoals gebruikelijk weer live-muziek in het Kunstcafé.

Deze keer komt het David Lukacs Trio optreden. David is als solo-klarinettist vast verbonden aan de Dutch Swing College Band. Daarnaast speelt hij saxofoon en klarinet in The Ramblers die op dit moment een theatertour met zangeres Janne Schra maken.

Het programma vindt plaats in theater De Boerderij aan de Hellingstraat 9 in Huizen vanaf 20.00 uur, de zaal is geopend vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage in de kosten van de avond wordt op prijs gesteld.