Afbeelding
Foto:

'Stop Co-vergiftiging'

‘Koolmonoxide zwaarder dan lucht? Een moderne cv-ketel veroorzaakt geen CO-vergiftiging? Misverstanden die we veel tegenkomen!

Onderstaand zetten we alle feiten op een rij.
Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting heeft maar 25% van de mensen thuis een CO-melder. Terwijl een relatief kleine investering ervoor kan zorgen dat je gewaarschuwd wordt als er koolmonoxide vrijkomt in de woning, zodat jij én je huisgenoten veilig naar buiten kunnen gaan.

Stop CO-vergiftiging: ventileer – controleer - alarmeer

Voorkom CO-vergiftiging. Ventileer (laat 24/7 een raam of rooster op een kiertje staan) – controleer (laat je verwarmingstoestel minimaal 1 x per jaar controleren door een vakman) – alarmeer (plaats een CO-melder). Www.co-wijzer.nl. geeft advies hoeveel CO-melders je in je huis nodig hebt en waar deze te plaatsen.

Hoe herken je CO-vergiftiging?

De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op o.a. griep. CO-vergiftiging komt meestal voor in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen. Daardoor wordt een CO-vergiftiging vaak te laat gezien. Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is, stel dan de volgende vragen: worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen?

Een acute CO-vergiftiging herken je aan:

Milde vergiftiging → hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien.
Matige vergiftiging → verwarring, flauwvallen, pijn op de borst, benauwdheid, spierzwakte en een onregelmatige ademhaling en hartslag.
Ernstige vergiftiging → verlaagde bloeddruk, verminderde doorbloeding van het hart, toevallen, longoedeem, hartritmestoornissen, hartstilstand, ademhalingsstilstand en coma.‍

Waar hang je de CO-melder op?

Koolmonoxide is een fractie lichter dan lucht en mengt zich met de warme lucht uit het verbrandingsapparaat (CV, houtkachel/open haard, geiser). In deze ruimte zal koolmonoxide met de warme lucht opstijgen. Daarom moet de CO-melder in de ruimte van het verbrandingsapparaat altijd zo hoog mogelijk hangen. ‍

In een ruimte met een verbrandingstoestel (mogelijke CO-bron)

Aan het plafond: horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron, centraal in de ruimte en op minimaal 30 centimeter van omliggende muren.
Bij een schuin plafond: Horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron en aan de hoge zijde van het schuine plafond.

In een ruimte zonder een verbrandingstoestel

Slaapkamers: op ademhoogte waarop men slaapt.
Overige ruimtes: op ademhoogte. Ademhoogte komt overeen met zit- of loophoogte.

Plaats hier nooit een CO-melder

Naast luchtinlaten of luchtuitlaten.
Achter objecten zoals gordijnen en kasten.
Naast objecten aan het plafond (bijvoorbeeld de lamp).
In de badkamer, want vocht tast de werking aan.