De Dorpsquiz was een van de activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid.
De Dorpsquiz was een van de activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid. Foto: Bob Awick

120 nieuwe bezoekers bij activiteiten Week tegen Eenzaamheid 2022

Mensen

HUIZEN - De activiteiten die in de Week tegen Eenzaamheid 2022 werden georganiseerd werden door ongeveer 230-300 mensen bezocht.

Dat laat wethouder Karin van Werven weten aan de gemeenteraad naar aanleiding van vragen die 11 oktober werden gesteld in de commissievergadering.

Nieuwe bezoekers
Naar schatting werden de activiteiten naar 120 nieuwe bezoekers bezocht, laten de organisatoren weten die zich hebben verenigd in de Werkgroep Onder de Mensen Huizen in een voor de wethouder opgestelde rapportage.

Bij de Werkgroep Onder de Mensen zijn onder andere Vrijwilligerscentrale Huizen, Versa Welzijn, Buurten met Buren, Cecile Peek, Corien de Boer, Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum, Rotary Huizen, de gemeente en Sportadviesgroep met buurtcoaches betrokken.

Mensen verbinden
Doel van de week is om mensen met elkaar te verbinden om op deze manier eenzaamheid tegen te gaan en dat is gelukt.

Zo kwam Vluchtelingenwerk met 4 personen sporten, waarvan er 3 nu elke week komen. Enkele dames namen een buurvrouw mee, waarvan er nu ook elke week 2 komen.

Toename
De Brassershoeve zag in het algemeen een toename van het aantal bezoekers. Voor de Eettafel meldden zich in de Week tegen Eenzaamheid meer nieuwe deelnemers dan anders.

Daarnaast meldden 4 senioren zijn bij de adviseur Wonen Welzijn Mantelzorg van Versa Welzijn. Zij gaven zich aan dat zij zich eenzaam voelen.

Activiteiten
Andere activiteiten zoals de Dorpsquiz, Handmassage, Nostalgieshow en de Muziekmiddag waren eenmalig en werden goed bezocht.

De workshop Leefplezier moest wegens te weinig aanmeldingen worden geannuleerd, maar wordt begin dit jaar opnieuw aangeboden met betere communicatie en promotie vooraf.

Deelnemende organisaties
‘Door de jaren heen zien we een toename van deelnemende organisaties die meedoen aan de Week tegen Eenzaamheid, zoals de ouderenbonden, de biljartclub, Bridgeclub Acol en de Brassershoeve’, aldus de organisatoren.

‘Sportadviesgroep heeft sinds september 2022 een vaste plaats in de werkgroep. In de week tegen Eenzaamheid organiseerden de buurtsportcoaches van de Sportadviesgroep 4 sportactiviteiten en een sportactiviteit voor bewoners in de Marke De Meenthoek.’

‘Vanaf 2023 zullen ook het Sportplatform Huizen en de Jeu de Boules vereniging deelnemen aan de werkgroep.’

Belang werkgroep
‘Concluderend kunnen we stellen dat steeds meer Huizers het belang van de werkgroep zien als een platform om kennis op te halen en eigen initiatieven neer te leggen.’

‘De inwoner heeft daardoor steeds meer keuze uit activiteiten die bij hem/haar passen’, besluit de werkgroep haar rapportage.