Rein van Schagen in Theater De Boerderij, waar hij eerder de voorstelling speelde.
Rein van Schagen in Theater De Boerderij, waar hij eerder de voorstelling speelde. Archieffoto: Bob Awick

Voorstelling Titus Brandsma op herhaling in Thomaskerk

Cultureel

HUIZEN - De Thomaskerk heeft Rein van Schagen gevraagd om zijn voorstelling over Titus Brandsma te komen spelen in de kerk aan de Huizermaatweg 61.

De voorstelling vindt plaats om 20.00 uur op 20 januari. Reden om de acteur zijn voorstelling te laten spelen is de heiligverklaring van Titus Brandsma vorig jaar en zijn boeiende verhaal.

Tweede Wereldoorlog
Priester Titus Brandsma (1881-1942) overleed 26 juli 1942 door mishandeling, ziekte en uitputting in concentratiekamp Dachau tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zes maanden eerder werd hij gearresteerd door de Sicherheitsdienst nadat hij de redactie van katholieke kranten en weekbladen ervan heeft overtuigd geen advertenties van de NSB te plaatsen.

Lijdensweg
De voorstelling van Rein van Schagen volgt Titus op zijn lijdensweg vanaf zijn arrestatie door de Sicherheitsdienst tot en met zijn overlijden in concentratiekamp Dachau.

“In de nietsontziende terreur van de laatste periode uit het leven van Titus, waarin zijn geloof danig op de proef wordt gesteld, vallen zijn standvastigheid en moed op”, laat de Thomaskerk weten.

Menselijkheid behouden
“Ondanks zijn zwakke gestel weet Titus Brandsma zijn menselijkheid te behouden, biedt hij anderen troost en vergeeft zelfs zijn beulen. Het zijn die bijzondere eigenschappen die Rein van Schagen hebben geïnspireerd deze voorstelling te maken.”

“Wij zijn blij dat Rein van Schagen deze voorstelling, die afgelopen voorjaar in De Boerderij Huizen te zien was, ook in de Thomaskerk wil houden.”

Reserveren
Reserveren voor de voorstelling kan vanaf nu. Dit kan via het secretariaat van de Rooms Katholieke Parochie Huizen, secretariaat@rkhuizen.nl of 035-5240069, door naam en het aantal personen door te geven en het geld voor de kaartjes over te maken.

Een kaartje kost € 10 over naar de parochie. Het rekeningnummer is NL41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van kaartje Titus’ laatste reis.

Bevestiging
“U ontvangt een bevestiging van uw reservering nadat uw overmaking binnen is. Misschien ook leuk om cadeau te geven”, aldus de kerk.