De Huizer leden van de KNRM rukken uit voor een alarmering.
De Huizer leden van de KNRM rukken uit voor een alarmering. Foto: Ferry Mol

KNRM Huizen brengt 260 personen veilig aan wal in 2022

Algemeen

HUIZEN - Het reddingstation in Huizen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een druk jaar.

In 2022 voer de reddingboot 145 keer uit voor hulpvragen. Dat aantal was hoger dan in 2021 en evenaart 2020, het drukste reddingsjaar ooit.

Vrijwilligers
In Huizen stonden de ruim 25 vrijwilligers ook afgelopen jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen.

De reddingboot voer in 2022 145 keer uit en bracht daarmee ruim 260 personen en drie dieren veilig aan wal.

Reddingsactie
Een in het oog springende reddingsactie vond begin februari 2022 plaats. De reddingboot werd samen met KNRM Blaricum ingezet voor een omgeslagen vaartuig voor Almere.

Van de drie opvarende werden er twee gered. Een derde opvarende overleefde het ongeval niet.

KNRM Helpt
Ruim de helft van de meldingen kwam binnen via het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC). Landelijk zag de KAC dit jaar het aantal telefoontjes van watersporters met niet-spoedeisende hulpvragen toenemen tot meer dan 1.000.

Het lukte de vrijwillige KNRM-operators dit jaar weer meer vragen op afstand telefonisch af te handelen. Daardoor hoefden de reddingboten minder vaak uit te varen voor niet-spoedeisende hulp.

Met een speciale watersportcampagne informeerde de KNRM watersporters wat te doen bij pech of noodsituaties op het water en vooral hoe ze te voorkomen.

Drijvende krachten
De drijvende kracht achter de KNRM zijn de vrijwilligers die geheel belangeloos hun tijd investeren in het redden en helpen van mens en dier.

Ook in dit nieuwe jaar zijn nieuwe enthousiaste bemanningsleden welkom bij is KNRM Huizen. Ben jij doordeweeks overdag beschikbaar en kan je binnen 10 minuten op het reddingstation in Huizen zijn? Dan zijn wij opzoek naar jou!

Belangstelling of meer weten? Neem vrijblijvend contact op met de KNRM in Huizen via station@huizen.knrm.nl.

Nieuwe boten
In 2022 zette de KNRM landelijk belangrijke stappen in het kader van haar vlootvernieuwing. De eerste reddingboot uit de elf meter lange Van Wijk-klasse, de Riet en Jan van Wijk, kwam in de vaart.

Komend jaar start de bouw van de volgende zeven reddingboten van deze klasse. Deze vlootvernieuwing kan niet zonder de steun van sponsoren en erflaters.

Goed doel
De KNRM is een goed doel en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs, giftgevers, sponsoren en erflaters.

Ruim 129.000 trouwe donateurs, de redders aan de wal, steunen de KNRM financieel. Hun bijdragen maken het mogelijk dat de KNRM 24 uur per dag klaar staat om uit te varen en mensen en dieren in nood op het water te redden.

Tv-serie
Afgelopen jaar heeft Nederland een uniek kijkje achter de schermen van het reddingswerk gekregen door de zesdelige tv-serie ‘Redders op zee’.

De serie is goed bekeken met gemiddeld 750.000 kijkers per aflevering en genomineerd voor de Gouden Televizier-ring. De bijzondere verhalen van redders en geredden laten zien hoe belangrijk het werk van de KNRM is, al bijna 200 jaar lang.