Brandweer Huizen – De Latyl uit 1927.
Brandweer Huizen – De Latyl uit 1927. Foto: Frits Egmond

Grenskwestie bij
brand-blussching

Vroeger was de brandweer een gemeentelijke dienst. Tegenwoordig wordt een melding via 112 naar de meldkamer gekeken welke korps het snelst te plaatse kan zijn. Dat kon in het verleden ‘iets' langer duren.
Op zondag 11 januari 1931 omstreeks 12 uur ontdekte een bewoner van de Valkeveenselaan, op de grens van Naarden en Huizen, dat de villa ‘Kruidhof' aan de overzijde in brand stond. Hij belde de Naardense brandweer. Helaas was die niet aanwezig, maar de Naardense politie nam de melding in ontvangst en zou deze doorgeven naar Huizen, omdat de villa op Huizens grondgebied lag.
Alle landelijke kranten deden op maandag verslag van de brand en van de gebrekkige communicatie tussen de verschillende hulpdiensten. De Courant Het Nieuws van den dag plaatste het onder de koppen "Huizens brandweer bleef te Huizen”, "En de ‘Kruidhof' brandde af”.
Het lukte niet om contact te maken met Huizen "omdat ook een z.g. interlocale doorverbinding op Zondag te Huizen niet (bleek) te functioneren.”
"Inmiddels was de Naardensche politie zoo redelijk geweest om hulp te sturen en het vuur werd krachtig met één spuit aangetast. (Zij) vergat de grenzen harer bevoegheid niet en zij zond naar de Huizer brandweer een boodschap dat deze moest komen, daar Naarden slechts ‘hulp verlenen' mag bij een brand en dus niet den brand alleen mag blusschen. Uit het Visschersdorp werd toen geïnformeerd in welk stadium de brand zich bevond. Toen men hoorde, dat het laatste stadium was ingetreden, oordeelde het betrokken gezag, dat bij aankomst der Huizer brandweer de brand dus uitgewoed zou zijn en een officieele blussching alzoo niet meer nodig zou zijn.”
Een houten muur die na de brand was blijven staan moest omgehaald worden. De restanten zouden op Huizer gebied vallen, "weshalve het ambtshalve behoorde te geschieden door de Huizer brandweer.” De chef van de Naardense politie gaf toen opdracht "de Huizer brandweer te halen. Te halfvier werden enige leden van de Huizer brandweer, die hun Zondagsrust ter beschikking hadden gesteld, naar de Valkeveenselaan gevoerd, waar zij den muur omhaalden van de villa waarin te 12 uur brand was uitgebroken.”
Frits Egmond