Een van de vernielde prullenbakken in winkelcentrum De Kostmand.
Een van de vernielde prullenbakken in winkelcentrum De Kostmand. Foto: Carin van den Berg

6.000 euro aan gemeentelijk bezit vernield tijdens jaarwisseling

Algemeen

HUIZEN - Vooral prullenbakken en één putdeksel zijn vernield tijdens afgelopen jaarwisseling. Dat is te lezen in de mededeling van de burgemeester aan de gemeenteraad.

De kosten van de schade aan gemeentelijke eigendommen komt op 6.000 euro. ‘Dat is iets lager dan vorig jaar’, aldus de burgemeester. Toen liep de schade op tot 7.670 euro.

Om de jaarwisseling zo goed mogelijk door te komen, werd ook veel geld uitgegeven door de gemeente. Zonder de kosten van de schade aan gemeentelijke eigendommen gaat het om 23.134 euro.

Inhuur toezicht
Het meeste kostte de extra inhuur van toezicht van 18 december tot en met 1 januari 2023: 16.362 euro exclusief btw.De kosten voor extra schoonmaakrondes zijn in totaal 2.500 euro. Vorig jaar was dat 1.000 euro en in 2021 7.500 euro.

Daarnaast werd 4.272 euro uitgegeven aan 16 voorlichtingslessen van HALT in het voortgezet onderwijs. Dat was vorig jaar 5.875 en in 2021 7010 euro.

Het geld voor de kosten komt uit zogeheten bestaande budgetten voor boa’s, beveiliging schoolgebouwen en lokaal veiligheidsbeleid.

Ambitieus doel
‘Onze doelstelling was en is om de schade aan gemeentelijke eigendommen tijdens de jaarwisseling nul te laten zijn. Ik heb al eerder aangegeven dat dit een ambitieus doel is, maar dat dit ons dwingt om alles op alles te zetten om vernielingen tegen te gaan.’

‘Helaas is dit doel niet bereikt. Er was geen schade aan gemeentelijke gebouwen zoals scholen en buurthuizen. Ook is er geen schade aangericht bij de sportaccommodaties’, aldus de burgemeester in de mededeling.

De Kostmand
De burgemeester trekt tevens de conclusie dat het instellen van een extra vuurwerkvrije zone bij De Kostmand, naast die in het Holleblok en de Oostermeent, en het inhuren van extra beveiliging daar niet heeft kunnen voorkomen dat er vernielingen plaatsvonden.

‘Er werd schade toegebracht aan een bushokje, brievenbussen van een flatgebouw en een raam in het winkelcentrum. Desondanks is het beeld dat het iets rustiger is verlopen dan voorgaande jaren.’

Overlast vuurwerk
‘Veel bewoners hebben net als voorgaande jaren veel last ervaren van het vuurwerk dat in de aanloop naar de jaarwisseling wordt afgestoken’, laat burgemeester Niek Meijer ook nog weten.

‘Vanuit de gemeente hebben wij hier proactief op ingezet. Dit hebben wij gedaan door betrokken buurtbewoners/melders van voorgaande jaren te vragen actief te melden en te monitoren wanneer de overlast het ergst is.’

Gerichte inzet boa’s
‘Op basis van deze overlastmeldingen en de reguliere MOR meldingen zijn de boa’s in de weken voorafgaande aan de jaarwisseling gericht ingezet in de gebieden waar de meeste vuurwerkoverlast was.’

‘Vuurwerkoverlast is helaas niet te voorkomen, maar we hebben dit jaar wel het beleid aangepast, gericht ingezet en de bewoners actief betrokken in de weken voorafgaande aan de jaarwisseling.’

‘Bij de gemeente zijn tussen 1 september 2022 en 18 januari 2023 in totaal 80 MOR-meldingen vuurwerkoverlast binnengekomen.’