De beoogde locatie van het voedselbos.
De beoogde locatie van het voedselbos. Foto: Peter Corbeel

Gemeente doet bodemonderzoek voor voedselbos

Politiek

HUIZEN - De gemeente gaat een verkennend bodemonderzoek uitvoeren in het Stadspark voor het voedselbos dat initiatiefnemers er willen starten. Dat laat wethouder Karin van Werven de gemeenteraad weten.

De kosten voor het onderzoek zijn 7.350 euro exclusief btw. Het geld komt uit het potje voor het uitvoeren van het college-akkoord 2022-2026. Dit potje is onderdeel van de egalisatiereserve.

Het college wil met een positieve grondhouding de stichting Voedselbos Huizen in oprichting de ruimte geven om het plan dat zij voor een voedselbos en pluktuin hebben verder te ontwikkelen.

Voedselbos
Een voedselbos is een door mensen ontworpen, productief ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met hoge en lage bomen, struiken, kruiden, knollen en klimplanten.

De belangrijkste functies van een voedselbos zijn het produceren van voedsel en het bevorderen van de biodiversiteit. Daarnaast heeft een voedselbos een belangrijke sociale meerwaarde voor recreatie en door educatie.

Openbaar toegankelijk
De gemeente wil dat het gebied openbaar toegankelijk blijft voor alle inwoners en zal zelf alleen het initiatief faciliteren. De kosten voor de inrichting, beheer en onderhoud zijn voor de stichting.

Samen met de initiatiefnemers werkt de gemeente de randvoorwaarden in de komende maanden verder uit. De initiatiefnemers verzorgen zelf de informatie- en participatie met de omgeving.