Fietsaccu tijdens laden in brand geraakt.
Fietsaccu tijdens laden in brand geraakt. Foto: Wijkbrandweer

Het opladen van kleine accu’s, is dat veilig?

Er zijn steeds meer accu- (lithium-ion) aangedreven apparaten in en om ons huis. Wat voor risico’s geeft dit en wat kan je ertegen doen? Onderstaand geven we je wat tips.

Het grootste risico vindt plaats bij het opladen van de accu waarbij brand kan ontstaan. Denk aan het opladen van een accu van bijvoorbeeld een GSM, laptop, tablet, e-bike, gereedschap, hoverboard, andere vervoersmiddelen etc. etc.
De brandweer adviseert om het laden nooit ‘s nachts te doen, maar bij voorkeur overdag als u in de buurt bent. Zorg dat de ruimte waar de accu’s worden opgeladen voorzien is van een rookmelder. Bij brand gaat de rookmelder af en wordt u tijdig gewaarschuwd om actie te ondernemen.

Laad de apparaten op een niet-brandbare en stabiele ondergrond op. Dus nooit een GSM of tablet opladen in je bed of op een meubelstuk zoals een bank. Het gaat regelmatig mis bij het ‘s nachts opladen in de slaapkamer. Je slaapt dan en de rook en stank die vrijkomen bij de brand maken je niet wakker. Als je slaapt dan slaapt je neus ook, dus wil je toch opladen in je slaapkamer hang er dan ook een rookmelder op. Het liefst gekoppelde rookmelders zodat als er één melder afgaat ook de andere rookmelders afgaan en ook je huisgenoten op tijd worden gewaarschuwd voor brand.

Gebruik alleen goedgekeurde en originele bijgeleverde oplader(s). Bij de goedkope 'nep'-opladers is vaak geen overlaadbeveiliging aanwezig, waardoor het op te laden apparaat te warm kan worden of er kortsluiting kan ontstaan. Van belang is dat de accu altijd zijn warmte kwijt kan tijdens het laden.
Een beschadigde accu kan in brand raken doordat het oplaadproces verstoord wordt door interne beschadigingen. Een accu die regelmatig ergens tegenaan is gestoten of is gevallen (bijv. een hoverboard, fietsaccu tijdens in/uithalen of laptop) kan eerder in brand raken dan een accu waar voorzichtig mee omgegaan is. Lever beschadigde accu’s in bij de fabrikant.

Het opladen van de GSM in de avond tijdens uw aanwezigheid kan prima. Als u naar bed gaat zal de accu 100% vol zijn en kunt u de oplader uit de wandcontactdoos halen. De volgende ochtend zal er slechts een paar procent uit de GSM zijn, maar u kunt wel veilig slapen! Controleer ook regelmatig het oplaadsnoer op beschadigingen!