De eerste schooldag vorig jaar mei voor basisschool leerlingen uit Oekraïne op de Jan van Galenstraat.
De eerste schooldag vorig jaar mei voor basisschool leerlingen uit Oekraïne op de Jan van Galenstraat. Archieffoto: Larisa Landré

Oekraïense leerlingen stromen veelal door naar regulier onderwijs

Algemeen

HUIZEN - Een groot deel van de Oekraïense leerlingen stroomt door naar regulier onderwijs. Dat valt te lezen in een mededeling van burgemeester Niek Meijer en wethouder Karin van Werven aan de gemeenteraad.

De kleuters, 4-5 jarigen, uit het kleuterklas van de Beatrixschool zijn allemaal ingestroomd op reguliere scholen als Beatrix, Tweemaster Holleblok en de Parel, en zitten in de kleuterklassen van het regulier onderwijs.

Basisonderwijs
Alle Oekraïense leerlingen die het basisonderwijs volgen, zitten nog op één locatie, namelijk het oude schooltje aan de Jan van Galenstraat.

‘Waar het lesprogramma voor de zomervakantie nog bestond uit Oekraïens onderwijs door Oekraïense leerkrachten met een beetje Nederlands, is het nu andersom’, aldus de mededeling.

Ongeveer de helft
Er wordt in het Nederlands lesgegeven aan 47 leerlingen. De Oekraïense leerkrachten zijn nog wel in dienst als onderwijsassistent. ‘De schooldirectie verwacht dat ongeveer de helft van de leerlingen na de zomervakantie 2023 kan instromen in het regulier onderwijs.’

‘De andere helft heeft misschien baat bij een tweede jaar taalonderwijs. De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren hebben ook een taalschool georganiseerd voor Oekraïense basisschoolleerlingen.’

Middelbaar onderwijs
Oekraïense leerlingen de het middelbaar onderwijs bezoeken, doen dat op een aparte locatie van de Internationale Schakelklas in Naarden.