In 2021 werd actie gevoerd voor journalisten in Belarus. Nu voor vrouwen.
In 2021 werd actie gevoerd voor journalisten in Belarus. Nu voor vrouwen. Foto: Aangeleverd

Groeten-kaarten-actie voor vrouwen in Belarus

HUIZEN Amnesty International afdeling Huizen & Gooi Noord organiseert woensdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, een groetenkaarten-actie voor vrijlating van vrouwen in Belarus.

“Wij roepen mensen op om een groet op een kaart te zetten die we sturen aan vrouwelijke gewetensgevangenen in Belarus”, laat de Amnestyafdeling weten. “Op deze manier geven we deze vrouwen steun, hoop en steken ze een hart onder de riem. We hopen dat hierdoor hun omstandigheden verbeteren en dat ze zo snel mogelijk vrijkomen. Alle vrouwen zijn zogenaamde gewetensgevangenen, mensen die uitsluitend gevangen zitten vanwege hun mening.”

Mensen die een groet willen versturen zijn woensdag 8 maart welkom van 10.00 tot 15.00 uur bij Haven 5 aan de Havenstraat 5 in Huizen. “Op 8 maart schrijven we onder andere voor Antonina Sergeevna Konovalova, 34 jaar en moeder van 2 kinderen. Zij was medewerkster in de campagne van presidentskandidaat Sviatlana Tsikhanouskaya en is in september 2020 veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf vanwege deelname aan een demonstratie.”
Ook wordt er geschreven voor Yulia Alexandrovna Laptanovich, 35 jaar en moeder van 3 kinderen. “Zij heeft in september 2020 deelgenomen aan dansen en zingen als protest tegen de uitslag van de verkiezingen. Op 22 juli 2022 is zij veroordeeld tot 4 jaar en 9 maanden gevangenisstraf.”

Belangstellenden kunnen ook contact opnemen via amnestyhuizengooinoord@gmail.com of met Gert-Jan van Dommelen via 06-53227713 in verband met de actie. "Wij nemen dan contact met ze op.”