Afbeelding
Foto: Bibliotheek Gooi+

Themacafé ‘Vrouwen in de kunst’ in bibliotheek

Cultureel

HUIZEN - Het Themacafé van 15 maart in bibliotheek Huizen aan Plein 2000 nummer 1 gaat over vrouwen in de kunst.

Tijdens deze lezing door kunsthistorica Diana Kostman staat een aantal vrouwelijke kunstenaars centraal en leren bezoekers over de moeilijkheden en vooroordelen waar deze vrouwen tegenop liepen.

Mannen
“Waarschijnlijk kost het je weinig moeite om een aantal mannelijke kunstenaars uit de Nederlandse kunstgeschiedenis op te noemen”, aldus de bibliotheek.

“Namen als Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Mondriaan zullen bijna automatisch in gedachten verschijnen. Naast deze meesters waren echter ook diverse vrouwen werkzaam in de wereld van de kunsten.”

Kunstenaressen
In de twintigste eeuw bijvoorbeeld behoorden kunstenaressen als Jacoba van Heemskerck, Lou Loeber en Charley Toorop tot de avant-garde van de Nederlandse kunsten. In de hedendaagse kunstwereld wordt fotografe Rineke Dijkstra gezien als een grootheid.

“In deze lezing door Kunsthistorica Diana Kostman staat een aantal vrouwelijke kunstenaars centraal en leren de bezoekers over de moeilijkheden en vooroordelen waar deze vrouwen tegenop liepen. Het weerhield hen echter niet van een carrière in de kunst.”

Het Themacafé is van 10.30 tot 12.00 uur en is gratis toegankelijk.