Peter Korzelius is al vanaf zijn zestiende politiek actief.
Peter Korzelius is al vanaf zijn zestiende politiek actief. Foto: © Bob Awick

Peter Korzelius hoopt op terugkeer

HUIZEN Er staan verschillende verkiezingen voor de deur. Woensdag 15 maart stemmen kiesgerechtigden voor de Provinciale Staten en de waterschappen, en indirect ook voor de Eerste Kamer. 

Peter Korzelius (70) is geen nieuweling in de politiek en geen onbekende in Huizen. Hij was jarenlang als voorzitter het gezicht van de Stichting Triathlon Huizen en heeft het tot een succesvol evenement gemaakt.

Op dit moment is hij penningmeester bij Atletiekvereniging Zuidwal en is hij bezig met zijn vierde termijn als commissielid voor GroenLinks in Huizen. Eerder was hij elf jaar dagelijks bestuurslid voor het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AVG).

Provinciale Staten

Ook met de Provinciale Staten heeft hij al ervaring; van 1978 tot 1989 was hij Statenlid voor de PSP. “We hadden toen 2 van de 79 zetels. GroenLinks staat er nu wel anders voor als grootste partij met 9 van de 55 zetels.”

Het is een van de redenen waarom Peter zich kandidaat wilde stellen voor een verkiesbare plaats. Met een zevende plek heeft hij daar goede kans op. “We streven ernaar om weer de grootste te worden. Vier jaar geleden hebben we een belangrijke stempel kunnen zetten op het collegeprogramma. Dat hopen we straks te kunnen herhalen, maar het is afwachten tot 15 maart. Voor mij was de kans dat we opnieuw echt invloed kunnen uitoefenen doorslaggevend om me kandidaat te stellen.”

Politiek actief

Peter kwam in 1977 in Huizen wonen en werd een jaar later Statenlid. Politiek actief was hij al veel langer. “Al vanaf mijn zestiende was ik politiek actief in de PSP.”

Toen de PSP samen met drie andere partijen fuseerde tot GroenLinks ging Peter in volle overtuiging mee naar de nieuwe partij. “Het was een prima fusie, een stap de goede richting op.”

Hij heeft zijn hele werkzame leven in volkshuisvesting gewerkt, vooral bij woningcorporaties. “Van 1976 tot 2012 heb ik verschillende bestuurlijke en toezichthoudende functies vervuld, waaronder tien jaar als directeur-bestuurder bij SWW/GroenWest in Woerden.”

Wonen

Niet zo vreemd dat wonen een van zijn speerpunten is voor de komende verkiezingen. “Dat is een enorm vraagstuk, met het aantal van 165.000 woningen die tot 2030 gebouwd moeten worden in Noord-Holland. De provincie bouwt zelf geen woningen, maar kan wel de regie voeren samen met gemeenten en stimuleren door subsidies te verstrekken om knelpunten op te lossen.”

‘In het Gooi is er geen ruimte buiten de huidige bebouwingsgrenzen’

“De provincie bepaalt ook waar er gebouwd mag worden. In het Gooi is geen ruimte buiten de huidige bebouwingsgrenzen, dus de uitdaging is voldoende en betaalbare woningen te realiseren binnen de bestaande bebouwing.” Hij ziet daarbij verschillende mogelijkheden.

“Er zijn nog een paar plekken waar we kunnen bouwen. Als je je natuurgebieden koestert, moet je creatief zoeken naar het realiseren van woningen binnen je gemeentegrenzen. Optoppen is een hele mooie optie. Je hebt geen grondkosten, geen problemen met wegen en OV, want die zijn er al.”

Optoppen is het verhogen van bestaande bouw. “Het kan niet overal, maar er zijn genoeg plekken in het Gooi waar je bestaande laagbouw kunt verhogen. Ook kantoren die nog leeg staan kunnen omgevormd worden tot woningen." Voor Peter moet de focus op sociale woningbouw liggen. “Helaas is dat voor de meeste projectontwikkelaars niet interessant. Maar gelukkig hebben we woningcorporaties die dat wel willen en kunnen.”

Energietransitie

Een ander speerpunt is de energietransitie. “Daarbij zijn de regionale energiestrategieën belangrijk, ook voor de klimaatbestendigheid van de provincie. Dat brengt me bij Tata Steel en Schiphol, die een bedreiging vormen voor de gezondheid in Noord-Holland. Twee hele grote onderwerpen in deze provincie. Daar moet het echt anders.”

“We moeten eindelijk zicht krijgen op een groene staalindustrie die de omgeving niet meer zo ontzettend vervuilt. Is dat niet mogelijk in 2030 dan is er geen plaats meer voor dit bedrijf in Noord-Holland. Op Schiphol moet het aantal vliegtuigbewegingen drastisch omlaag. Het Gooi heeft daar steeds meer last van, ook in Huizen.”

Natuur

Een derde speerpunt is het beschermen van de natuur. “We hebben in onze regio natuurlijk het fantastische Goois Natuurreservaat, maar we hebben ook drie Natura 2000-gebieden. Al die gebieden hebben last van agrarische bedrijven door directe uitstoot of door aanvoer uit het buitenland.”

‘Als je in een regio woont heb je toch meer binding’

“Om al deze redenen heb ik mij verkiesbaar gesteld en werd ik tot mijn blijde verrassing op plek 7 gezet. Ik vind het leuk dat ik een kandidaat uit het Gooi ben. Ik ben niet de vertegenwoordiger van de regio, maar omdat ik er woon heb ik meer binding en weet ik wat er speelt.”

Waterschapsverkiezingen

Peter doet graag een oproep om, naast de Provinciale Staten, ook deel te nemen aan de waterschapsverkiezingen. "Het is niet zo sexy, maar wel heel erg belangrijk. GroenLinks doet zelf niet mee, maar ondersteunt samen met D66 en Volt de lijst van Water Natuurlijk.”

Inwoners van Huizen stemmen voor het Waterschap AVG. “Water Natuurlijk is een belangenpartij, geen partij met een politieke ideologie. Het gaat om natuur, landbouw en schoon water, niet om sociaaldemocratische of liberale idealen.”

Afbeelding