Afbeelding
Foto:

Huizer Museum: Wegens succes verlengd

Momenteel loopt in het museum nog de expositie 'Hollandse Nieuwe'. De expositie bestaat uit een serie foto’s van Jackie B, een in Huizen wonende fine-artfotograaf. Voor deze expositie heeft zij Nederlandse vrouwen geportretteerd die hun wortels hebben in landen waar Nederland handelsbetrekkingen mee heeft of had. Door deze vrouwen te fotograferen in de traditionele dracht van hun voorouders en dit te combineren met de Nederlandse streekdracht, probeert zij een nieuwe wereld te creëren. Door de schoonheid van beide culturen samen te brengen in één beeld ontstaat een nieuwe vanzelfsprekendheid. Hiermee vertelt de expositie een verhaal van een aantal eeuwen Nederlandse handelsgeschiedenis.

In de nieuwsbladen en de media zien we haast dagelijks een artikel of programma over diversiteit, integratie en het samenleven in stad en dorp, werk en vrije tijd. Diversiteit zit echter al veel langer in de historie en de wortels van onze cultuur. Sinds de WIC en de VOC halen we grondstoffen, specerijen, producten, religie, mensen en culturen van ver. De mooie en lelijke kanten van onze handelsgeest brengt al eeuwen allerlei mensen van verschillende pluimage binnen onze landsgrenzen. Daarnaast bood ons land velen een vrijplaats, waar zij in eigen land gevaar liepen door hun afwijkende godsdienst of politieke principes. De migratie- en integratievraagstukken zijn daarmee ook niet alleen van deze tijd, maar gaan in hun oorsprong ver terug.

Een van de foto’s in deze expositie laat deze diversiteit wel heel scherp zien. Het model is gekleed in een blauwe Afghaanse boerka, een dracht die in ons land sinds 2019 verboden is in publieke ruimtes.

Toch kennen we in Nederland al eeuwen een vergelijkbaar kledingstuk: de huik. Toen wij, Europeanen, vanuit economische motieven de Middellandse Zee overgingen en richting Arabische landen trokken, namen we de boerka mee terug. Uit inboedelinventarissen in de 14e, 16e en 17e eeuw blijkt dat veel mannen en vrouwen minstens één huik hadden.

Pieter Bruegel den Oude schilderde 125 spreekwoorden en gezegden in één schilderij (1559). Eén daarvan is het gezegde ‘zij hangt haar man een blauwe huik om’, dat wordt uitgelegd als ‘zij bedriegt haar man; pleegt overspel’.

Deze allesbedekkende mantel transformeerde tot een rouwkleed en werd gedragen tijdens begrafenissen, aanzeggingen en de kerkgang. In Huizen werd dit rouwkleed ook wel een regenkleed genoemd en tot hoog over de rouwisabee gedragen, zodat men het gezicht niet kon zien, zoals de foto bij dit artikel ook laat zien.

Aangezien er in de hoogtijdagen van de visserij veel mannen op zee bleven, moet een huik een heel gewoon straatbeeld zijn geweest.

Met deze expositie is de kunstenaar erin geslaagd een uniek beeld te schetsen hoe de verschillende gewoontes en tradities ook prima met elkaar kunnen samenleven.

De expositie loopt tot eind april. U bent welkom op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag.

De koffie staat klaar!

Afbeelding