GAD-medewerkers Kurt, Boriska, Anto en Joey voor een vuilniswagen met campagnetekst.
GAD-medewerkers Kurt, Boriska, Anto en Joey voor een vuilniswagen met campagnetekst. Foto: GAD Gooi en Vechtstreek

Campagne GAD in april van start over nut en noodzaak scheiden groenafval

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Er is nog veel winst te halen in de afvalscheiding van groente-, fruit- en etensresten. Maar liefst 38 procent van de grondstoffen die nu nog onterecht bij het restafval zit, komt namelijk uit de keuken. Reden voor de GAD om een campagne te organiseren voor bewoners met én zonder tuin. 

Op de weekmarkten in Huizen, Hilversum, Laren en Bussum en de scheidingsstations zullen medewerkers vanaf april iedereen aanmoedigen om nog beter het groenafval te scheiden. “De oude afkorting ‘gft’ is vervangen door gfe+t en gfe”, legt Boriska, medewerker klantenservice bij de GAD, uit. Ze vertelt dat de nieuwe aanduiding staat voor groente-, fruit- en etensresten, eventueel ‘plus tuinafval’. “Te vaak verdwijnen etensresten nu nog bij het restafval en dat is zonde. Daarom benoemen we ze in de nieuwe campagne apart.” 

Gfe-containers
Ook bewoners in de wijken met hoogbouw kunnen nu vaker en beter meedoen met het scheiden van afval, vertelt Joey, verantwoordelijk voor het plaatsingstraject van gfe-containers. “Vorig jaar hebben wij er 91 geplaatst en dit jaar komen daar nog ongeveer 150 bij.” Hij legt uit dat deze containers bovengronds zijn om ze beter schoon te kunnen maken. “Verder zijn deze gfe-huisjes, zoals wij ze noemen, kleiner en legen we ze wekelijks. Bewoners hebben daardoor geen last van stank.” 

Weekmarkten
Om iedereen bij het scheiden van het groenafval te betrekken, zijn er voor de campagne aparte flyers voor bewoners met tuin (gfe+t) en bewoners zonder tuin (gfe) gemaakt. Op de weekmarkten in Huizen, Hilversum, Laren en Bussum en de scheidingsstations zullen de medewerkers van de GAD de brochures uitdelen en zelf actief voorlichting geven aan de inwoners. “Wat wel of niet bij het groenafval kan, wisselt nog wel eens”, zegt afvalcoach Anto. “Daar kunnen wij weinig aan doen, want dat is beleid van de afvalverwerker, maar voor de mensen is het best ingewikkeld. Op de markten en onze scheidingsstations praten wij ze bij. We zullen elke markt twee keer bezoeken en als aanmoediging geven we gratis een mandje voor de schillen en ander groenafval weg.”

Bioafval
In de flyers staan veel voorbeelden met wat wel en niet bij het groenafval kan en wie de ‘inzamelkalender GAD’ als app op de mobiel heeft staan, kan de soorten afval bij de optie ‘afvalwegwijzer’ checken. Ook staat de informatie op gad.nl. Online zal de GAD het belang van het scheiden van groenafval via sociale media, website en advertenties benadrukken.

En dat is echt nodig, zegt communicatieadviseur Pauline. “Die 38 procent die nu nog onterecht bij het restafval zit, is nog goed te hergebruiken. Te denken valt aan het bioafval, zoals aardappelschillen, restjes van maaltijden en snijoverblijfselen van groente, dat in de gfe-container of de kliko mag.”

Boomstronken
Kurt is inzamelaar en leegt dagelijks samen met zijn collega’s de groene kliko’s. Hoewel veel bewoners het heel goed doen, gaat het soms mis. “Zand is geen groenafval”, geeft hij als voorbeeld van hoe het niet moet. “Een kliko vol met tuinaarde is voor ons veel te zwaar om af te handelen. Ook stoppen mensen weleens niet-kleingemaakte boomstronken in de groene bak. Die kan ik niet meenemen en bovendien is het gevaarlijk: je kunt zomaar een tak in je oog krijgen.” Wanneer afval niet aan de voorwaarden voldoet, laat Kurt een kaart achter met de reden. “Wij van de klantenservices horen dit ook”, vult Boriska aan. “Als mensen ons dan bellen, kunnen wij hen meteen tips geven over hoe zij het afval wel kunnen aanbieden.”