Afbeelding
Foto: aangeleverd

Programma 4 mei: herdenking en requiem

Algemeen

HUIZEN - Annemiek Schrijver is de nieuwe presentator van het 4 mei Comité Huizen. Schrijver neemt het stokje over van Maartje van Weegen, die er na ruim tien jaar mee stopt.

Schrijver, bekend van het KRO-NCRV-programma De Verwondering, kijkt uit naar het interview dat ze live tijdens de herdenking zal houden over de positie van joodse blinden in de Tweede Wereldoorlog.

“Ik ben al jaren onder de indruk van ‘gezichten’ die het comité elk jaar uitzoekt. Ze hebben in het afgelopen decennium een traditie opgebouwd met het napluizen van de oorlogsgeschiedenissen van Huizer oorlogsslachtoffers.” 

“Tientallen ‘gezichten’ zijn inmiddels uitgediept en het is ongelooflijk hoe dicht je dan bij de geschiedenis van de mensen en Huizen komt.’’

Tocht
Het 4 mei programma begint om 18.30 uur bij het Warandepark aan de Randweg. De tocht – er mag onderweg gewoon worden gesproken - gaat naar het monument aan het Prins Bernhardplein.

De stoet wordt voorafgegaan door tamboers. Om 19.30 uur start hier de dodenherdenking. Die eindigt met het defilé. 

Annemiek: “Dit jaar staat Gijsbert Ruiter centraal, een jonge Huizer die na zijn MULO-examen naar Haarlem vertrekt. Als de oorlog uitbreekt, raakt hij verzeild in het verzet.” 

Blindeninstituut
“Hij heeft onderduikers in huis en werkt nauw samen met Arend Hijner, die persoonsbewijzen en ausweisen vervalst en overvallen op distributiekantoren doet. De twee worden ‘matties’ – zou je nu zeggen – en als Gijsbert wordt gearresteerd, blijft Arend hem opzoeken in de gevangenis.”

Ook is er tijdens de herdenking volop aandacht voor Barend kool, Flora Goldsmit, Kurt Kleinschmidt en Bertus Verdoner, allevier bewoners van het Blindeninsituut aan de Amersfoortsestraatweg in Huizen.

Muziek
Ze zijn niet alleen blind en rond de twintig, ze zijn ook joods, en worden in verschillende concentratiekampen vermoord.

De muziek wordt verzorgd door Eric Vaarzon Morel, de internationaal bekende flamingo virtuoos. Hij groeide op in de buurt van de Plantage Middenlaan, waar de Hollandse Schouwburg stond. Het is de plek waar vandaan in de oorlog zo’n tachtigduizend joden werden weggevoerd. 

Requiem
Voor de liefhebbers zingt om 21.00 uur in de Nieuwe Kerk het kamerkoor Vocaliber onder leiding van Richard Vos het requiem van de Franse componist Maurice Duruflé.

Het concert is gratis toegankelijk, inloop en koffie en thee vanaf 20.15 uur. Na afloop wordt een bijdrage naar draagkracht gevraagd.