Afbeelding
Foto: Politie

Politie Gooi & Vechtstreek waarschuwt voor oplichters

Politie

HUIZEN - In de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek zijn enkele meldingen binnengekomen van (mogelijke) oplichtingen, waaronder enkele gevallen dat er iemand aan de deur komt die met smoesjes om geld vraagt. Dat meldt de politie.

Wat moet je doen als er iemand aan je deur staat en je vertrouwt het niet? Waar moet je op letten? “De meeste mensen hebben goede bedoelingen, maar het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn als er een onbekende voor de deur staat. Het komt namelijk voor dat personen met minder goede bedoelingen met een smoes proberen om jou geld afhandig te maken. Of om je huis binnen te komen en vervolgens waardevolle spullen te stelen”, laat de politie weten.

Wat te doen?
Weet jij wat je het beste kunt doen tegen babbeltrucs aan de deur? “Bij een babbeltruc komt er iemand aan je deur, ze bellen je op of spreken je aan op straat. Vaak vertellen ze een zielig verhaal om je vertrouwen te winnen. Of ze doen zich voor als nieuwe buren of studenten. Mensen waarvan over het algemeen verwacht wordt dat ze geen kwaad in de zin hebben. Maar het kan ook iemand zijn die aanbelt, omdat hij of zij zelf of een ander in nood is of een ander probleem heeft.”

Vervolgens vragen ze of ze even naar het toilet mogen of van je telefoon gebruik mogen maken, om je huis binnen te komen. In enkele gevallen vragen ze ook gewoon om geld. “Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een deurketting of deurkierstandhouder. Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Geef ook niet zomaar je telefoon of geld aan de onbekende. Vertrouw je de situatie niet, bel dan meteen de politie op 112.”

Wie het idee heeft toch opgelicht te zijn of merkt dat er iets niet in de haak is, kan een melding of aangifte doen bij de politie via 0900-8844 of www.politie.nl.