Gert-Jan van Dommelen tijdens een eerdere opschoonactie.
Gert-Jan van Dommelen tijdens een eerdere opschoonactie. Foto: Rotary Gooimeer

Vervolg pagina 1

Bewustwording

Gert-Jan hoopt op meer bewustwording tijdens de opschoonactie. “We leven met elkaar en samen moeten we het leefbaar maken. Jongeren zijn hierin de toekomst. We zien een toename van het aantal jongeren dat rookt. We willen hen bewust maken dat het niet alleen ongezond is voor je lichaam, maar peuken dus heel slecht voor het milieu zijn. We hebben dan ook gevraagd of er een aantal jongeren tijdens de opschoondag aanwezig wil zijn.”

De Opschoondag start op 14.00 uur bij de bibliotheek op Plein 2000 en burgemeester en wethouders zullen die dag ook meelopen. De gemeente geeft eerst bij de snackbar en cafés aan de Graaf Wichman een demonstratie met de peukenstofzuiger. Daar liggen volgens Gert-Jan vaak veel peuken. Daarnaast gaat Huizen Schoon lege pepermuntblikjes uitdelen. “Rokers hebben deze blikjes vaak bij zich. Als ze leeg zijn, kunnen ze  prima worden gebruikt om peuken in te doen.”

Afvalbingo

Lode en Anna hebben er zin in en ze hopen op veel vrijwilligers die mee willen doen. “Zo kunnen we Huizen weer een beetje mooier maken, je bent lekker buiten en het is ook nog gezellig”, vertellen ze. “Soms vind je ook nog echt geld. En als je een plastic flesje of blikje met het statiegeldlogo vindt, kun je dat inleveren.” Gert-Jan: "Alle vrijwilligers krijgen een hesje, handschoenen, afvalzak en grijper mee. Voor de kinderen hebben we kleinere grijpers, handschoenen en hesjes. We gaan tot 16.00 uur de wijk in en richten ons in ieder geval op winkelcentra en schoolroutes. We vragen vrijwilligers zo veel mogelijk op de fiets te komen.”

Wie het leuk vindt, kan tijdens de dag met een app meedoen aan de afvalbingo. De plasticbingo-app is te downloaden vanuit de Apple en Android App Stores. Op de bingokaart in de app zijn 16 vakjes te zien met daarop een voorwerp dat men gaat zoeken. Wanneer het item is gevonden, kan men door te klikken op het vakje een foto maken die dient als ‘bewijs'. Een volle kaart kan worden opgestuurd naar Rotarygooimeer@gmail.com. Heb je de kaart vol, dan krijg je een prijsje. Om 16.00 uur kunnen de volle zakken worden ingeleverd bij de startlocatie.
Wie mee wil helpen Huizen een stukje schoner te maken, kan zich aanmelden via help_ons_op23maart@yahoo.com.