Awi Nijhof Rabelista hoopt op voldoende steun voor zijn filmproject.
Awi Nijhof Rabelista hoopt op voldoende steun voor zijn filmproject. Foto: André Verheul

Leren van Filipijns optimisme

HUIZEN - De 23-jarige filmmaker Awi Nijhof uit Huizen (filmend onder zijn tweede achternaam Rabelista) wil een documentaire maken over het leven na tyfoon Haiyan op de Filipijnen. De productiekosten hoopt hij te kunnen dekken via crowdfunding: verschillende kleinere bijdrages van sponsors en publiek. Awi wil laten zien hoe de bewoners van de zwaar getroffen gebieden de draad weer hebben opgepakt. "Ik denk dat wij in de Westerse wereld nog iets van die mentaliteit kunnen leren."

Tyfoon Haiyan raasde in november vorig jaar over delen van de Filipijnen. Toen de storm aan land kwam, was het een van de zwaarste ooit. Hele dorpen werden weggevaagd. Er vielen duizenden doden, 4,5 miljoen inwoners werden getroffen. Nederland bood hulp via een actie voor Giro 555.

Awi is geboren in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. Familie van hem woont nog steeds in het land en een aantal familieleden is getroffen door de tyfoon. Dat bracht Awi ertoe om het verhaal van de slachtoffers te vertellen in een documentaire. Want film maken, daarin ligt zijn hart. "Ik heb een grote passie voor met name camerawerk en regie. Met deze film wil ik de slachtoffers van Haiyan de kans geven hun verhaal te vertellen. Ik wil ze laten zien in hun huidige situatie."

Optimisme
Awi vertelde over zijn drijfveer in het programma 6FM Actueel van Radio 6FM. "Ik ben op mijn 17e begonnen met films maken. Ik ontmoette een zanger die genezen was van de ziekte leukemie. Hij had daarover een lied gemaakt. Daar heb ik de clip bij gemaakt. Zijn verhaal raakte me. Ik hou van inhoud, dat het ergens over gaat. Ik hou er ook van als mensen hoop houden en doorzetten." Dat optimisme hoort bij zijn Filipijnse inborst. Hij herkent het bij de slachtoffers van Haiyan. De film die hij wil maken is dan ook niet de zoveelste over de storm zelf, maar over het leven van de slachtoffers na de storm. Het vertelt volgens Awi over hoe de mens in staat is om met tegenslagen om te gaan en daar sterker van te worden.

"Ik wil vooral laten zien hoe positief deze mensen in het leven staan, hoe flexibel ze zijn, hoe ze hoop blijven houden. Ik denk dat wij hier in de Westerse landen daar heel veel van kunnen leren. Als wij iets van hun mentaliteit overnemen, in het dagelijks leven of in ons werk, kun we veel meer bereiken. Kijk wat je wél hebt en niet wat je niet hebt." De werktitel van de film is 'After The Disaster'. Veel research is al gedaan. Het verhaal zoals Awi dat in beeld wil brengen is geschetst. Maar of de film er daadwerkelijk komt, is onzeker. Want: de centjes. Voor vliegtickets, het verblijf en de huur van apparatuur heeft Awi 6.800 euro nodig. Dat geld hoopt hij bijeen te krijgen via crowdfunding (zie kader).

Trailer
Bij wijze van oproep heeft hij een trailer gemaakt waarin indrukwekkende beelden uit het grotendeels verwoeste land zijn te zien. Indrukwekkend, omdat je de mensen die je tussen alle puinhopen ziet, blij en optimistisch ziet zijn. Het natuurgeweld heeft ze niet klein gekregen. Een Filipijnse man in de trailer zegt: "Als je huilt, zal er niets veranderen. Als je lacht en geniet zul je elke situatie overleven. Dat zit in de Filipijnse cultuur."
Een deel van de reis verblijft Awi bij familie, dus dat scheelt in de kosten. Ook hoeft hij er niets aan te verdienen. "Ik wil heel erg graag het verhaal van die mensen vertellen. Ze verdienen het."

'Ik wil vooral laten zien hoe positief deze mensen in het leven staan'