Het lijkt wel of de minister (rechts) de uitleg geeft aan burgemeester De Zwart en wethouder Smit.
Het lijkt wel of de minister (rechts) de uitleg geeft aan burgemeester De Zwart en wethouder Smit. Foto: Bob Awick

Markt trekt aan, merken ze in Blaricummermeent

BLARICUM - Terwijl elders in het land grote nieuwbouwprojecten als gevolg van de crisis helemaal stilvielen, gaat het bouwen van de Blaricummermeent rustig door. Weliswaar in een aanzienlijk lager tempo dan was ingeschat, maar de tijden én de aanpak zijn dan ook veranderd. Minister Stef Blok van Wonen bracht vorige week een bezoek en was enthousiast over wat hij hoorde en zag.

door André Verheul

De 870 woningen in de Blaricummermeent worden straatje voor straatje gebouwd, soms zelfs nog kleinschaliger. Dat bleek een goed antwoord op de teruggelopen woningmarkt en de crisis in de bouw. In plaats van dat enkele grote bouwondernemingen de hele wijk in korte tijd uit de grond stampen, zijn er nu kleinere partijen die kleinschalige deelprojecten voor hun rekening nemen. Op het projectbureau in het Meenthuis noemen ze dat het KRO-format: Kleinschalig, Risicodragend, Ontwikkelen. "We hebben nu met zo'n twintig partijen contracten afgesloten", zegt projectmanager Rob Hoksbergen. "Daar zit van alles bij: aannemers, beleggers, woningcorporaties en ook particulieren."

Zelf bepalen
Kenmerkend voor het KRO-format is dat de initiatiefnemer zelf bepaalt hoeveel huizen hij bouwt. Het grote voordeel daarvan is dat er ook markt voor dat plukje woningen is, want dat heeft zo'n ontwikkelaar vooraf goed ingeschat. "Toen het eerste kleinschalige project succesvol bleek, trok dat anderen aan. Sommige partijen meldden zich voor een tweede of derde keer", zegt Hoksbergen. Het gevolg is dat er in de Blaricummermeent nog steeds gebouwd wordt, ook al loopt het uitvoeringsprogramma inmiddels tien jaar achter op het aanvankelijke schema uit 2005, markttechnisch gezien lichtjaren geleden.

Minister
Tijdens zijn werkbezoek van afgelopen woensdag gaf minister Blok (VVD) een compliment aan de gemeente Blaricum voor de koerswijziging, die hij innovatief noemde. De minister zag nog een voordeel: "Je ziet dat de wijk ook veel gevarieerder wordt, dus zullen mensen over tien en over vijftig jaar nog zeggen: het is een mooiere wijk geworden juist omdat hij zo gevarieerd is", zo zei hij voor de microfoon van Radio 6FM. Ook stipte Blok aan dat deze maand voor het eerst de huizenprijzen weer gestegen zijn. "We zien gelukkig dat de woningmarkt weer aantrekt, dus ik zou me geen zorgen maken over de verdere ontwikkeling hier op deze locatie." Dat licht gloort ook al duidelijk aan de horizon van de Blaricummermeent. "We merken veel meer reuring en meer concrete interesse in de Blaricummermeent dan een jaar geleden. Men is de crisis zat, zo horen we veel. De woningmarkt trekt weer aan. De woningbehoefte is er nog steeds. Als de economie verder aantrekt en ook de onzekerheid over financieringen minder wordt, gaan ook de bouwvolumes weer omhoog. Niet meer zoals vroeger, maar wel meer dan nu", zegt Hoksbergen.

BusinessPark27
Op het BusinessPark27 loopt het ook anders dan bedacht. Bedrijven die willen uitbreiden en daar een financiering voor krijgen, zijn er nu even niet veel. Hoksbergen maakt zich niettemin geen zorgen. Wat wel goed loopt, zijn de bedrijfsverzamelgebouwen met kleine units. "Daar worden er nu twee van gebouwd en er zijn er nog twee in het vooruitzicht."

'Meer reuring en meer concrete interesse dan een jaar geleden'
Afbeelding