The Pride gaf afgelopen weekend enkele demonstraties Winterguard, zoals hier in Laren.
The Pride gaf afgelopen weekend enkele demonstraties Winterguard, zoals hier in Laren. Foto: Bob Awick

De combinatie van dans, teamsport en een sierlijke show

HUIZEN - De groepen van Winterguard The Pride wacht een zomerstop en daarom gaven zij dit weekend een show in Huizen en Laren. Tijdens de show lieten zij zien welke choreografieën zij dit jaar hebben gedaan. Deem de Goede (17) uit Huizen beoefent deze sport op het hoogste niveau bij The Pride. "Ik kan het iedereen aanraden."

door Eline Vedder

Voor wie het niet precies kent, wat houdt Winterguard in?
"Winterguard is een teamsport met veel dans. Samen zorg je voor een show die je uitvoert op een grote vloer met veel muziek. Tijdens de choreografie maak je ook gebruik van verschillende soorten equipment. Vlaggen zijn dan de meest gebruikte. Het klopt dat het niet een heel bekende sport is. Ik heb nog vaak dat als ik vertel welke sport ik beoefen, mensen geen idee hebben wat het inhoudt."

Hoe ben je er zelf mee begonnen?
"Op de basisschool kende ik drie meisjes die aan Winterguard deden. Ik ging een keer met hen meekijken bij The Pride en het beviel me zo goed dat ik er nooit meer weg ben gegaan. Dat is nu al elf jaar geleden."

Wat vind je er het leukst aan?
"Het leukste voor mij is toch zeker dat het een teamsport is, waar wel heel veel gedanst wordt. Je bent met je team keihard aan het trainen en werkt ergens naartoe. Die show laat je dan ook nog eens zien aan publiek."

Hoe vaak train je?
"
We hebben training op vrijdag, van acht tot elf. Op zaterdag trainen we langer. Dan beginnen we om 12.00 uur en we gaan tot ongeveer 17.30 uur door. We starten in augustus met het voorbereiden van een show. In december hebben we daarvan de try-outs, dat zijn de eerste van het seizoen. We laten dan aan publiek zien hoe het gaat met de trainingen. Daarna hebben we nog 6 wedstrijden, dat zijn de finals."

'Mensen hebben vaak geen idee wat Winterguard inhoudt'

Klopt het dat het een meisjessport is?
"In Nederland wel, want hier is het nog niet heel bekend. In Amerika daarentegen heb je teams met allemaal jongens, want daar is de sport veel populairder. Wij hebben wel een Franse jongen in ons team. Omdat het niveau hier hoger is dan bij hem, komt hij elk weekend hierheen gereden. In de week van de finals moeten we extra trainen op donderdag en dan rijdt hij twee keer heen en weer."

Jij zit in het hoogste team van The Pride, hoe word je zo goed?
"Je moet natuurlijk heel veel trainen, maar vooral ook laten zien dat je het echt leuk vindt. Je moet je echt inzetten voor deze sport."

Dan word je goed genoeg om mee te doen aan het WK...
"Wij hebben het afgelopen wereldkampioenschap meegedaan. Het werd gehouden in Amerika en het was allemaal heel speciaal. Je merkt wel dat daar veel meer concurrentie is, het niveau ligt er veel hoger. Aan het WK deden 39 teams mee en als je bij de top 15 kwam, mocht je naar de finale. Ons eerste optreden ging helaas minder goed dan we hadden verwacht, waardoor we op de 17e plek kwamen. Gelukkig ging het tweede optreden perfect en kwamen we op de 15e plek. We mochten door naar de finale."

Zie je een carièrre in de Winterguard voor je?
"Ik zie het wel als een droom om een jaar naar Amerika te kunnen en daar op hoog niveau mee te kunnen trainen. Voor nu zit ik bij The Pride prima op mijn plek. Deze zomer ga ik lekker op vakantie en geniet ik van de zomerstop, maar ik kijk ook alweer uit naar september als we weer beginnen."