Schipper Jan Bakker en zijn crew.
Schipper Jan Bakker en zijn crew.

Huizer Botters succesvol op de Zuidwalwedstrijd

HUIZEN - De Huizer botters HZ45 en HZ92 hebben mooie resultaten geboekt tijdens de Zuidwalwedstrijd in Spakenburg. Zo keerde schipper Dirk Jan Bakker met de HZ92 als vierde terug in een veld van veertig schuiten.

Laat in de middag op Hemelvaartsdag vertrokken de HZ45 en de HZ92 in span naar Spakenburg om mee te doen aan de traditionele Zuidwalwedstrijd, die voor de 42e keer gehouden werden. Op de vrijdag werd de bedrijvenwedstrijd gevaren en op zaterdag een wedstrijd voor en met uitsluitend botterbemanningen. Veertig prachtige botters verzamelden zich in de haven van Bunschoten-Spakenburg.

Wisselvallige wind
Op vrijdag gingen na een goed schippersontbijt en het palaver rond 11.00 uur de schepen van start. Met een windje 2 tot 3 uit ONO was een baan uitgezet van Spakenburg naar het vogeleiland en terug. Met een zeer wisselvallige wind werd een mooie wedstrijd gezeild die de 6e en 8ste plaats opleverden voor respectievelijk de HZ45, geschipperd door Pieter van Gestel, en de HZ92, geschipperd door Dirk Jan Bakker. Het echte werk van botterzeilen was op zaterdag: de wedstrijd voor en door de botterbemanningen. Er kon gevaren worden met alle bijzeilen (kluiver, aap en waterzeilen) hetgeen een prachtig plaatje opleverde voor de liefhebbers van deze mooie schuiten.

Met wederom een zeer wisselvallige wind wist de HZ92 met schipper Dirk Jan Bakker een geweldige 4e plaats te bereiken. De HZ45 met Klaas Kostelijk als schipper eindigde in het middenveld. Dat mag een geweldig resultaat worden genoemd in dit veld van veertig schuiten.