Na zo'n geluksknuffel vervolg je toch heel anders je dag.
Na zo'n geluksknuffel vervolg je toch heel anders je dag.

Groep 7 Zuidwend deelt geluk uit

EEMNES - De leerlingen van groep 7 van basisschool de Zuidwend uit Eemnes hebben les gekregen in geluk. Donderdag togen ze naar winkelcentrum de Minnehof om het geluk door te geven. Juf Marie Cecile Merlijn vertelt.

"Gelukslessen, zo noemden we het. We stonden stil bij vragen als: Wat is geluk? Waarom is dat belangrijk? Hoe kun je anderen geluk brengen? Het begrip geluk is bij kinderen nog heel zwart-wit. Als ze bijvoorbeeld een onvoldoende voor hun proefwerk hebben gekregen, blijven ze vaak de hele dag balen. Terwijl ze diezelfde dag ook heel leuk met een vriendje of vriendinnetje hebben gespeeld, wat je weer gelukkig maakt. Bij dat soort dingen hebben we in de les stilgestaan."

Een belangrijke les dus?
"Je leert de kinderen relativeren en je kweekt meer zelfbewustzijn. Het is heel mooi om te zien hoe de kinderen dat oppakken en ook na een kleine tegenslag hun best doen om weer gelukkig te zijn."

En? Zijn de kinderen in groep 7 een beetje gelukkig?
"O, ja hoor! Op misschien af en toe een kleine uitzondering na."

En toen met z'n allen het geluk uitdelen in het winkelcentrum.
"Met kleine dingetjes. De kinderen hadden geluksdoosjes, ze boden aan om voor iemand een boodschap te doen en ze deelden geluksknuffels uit. Nee, geen pluchen beestjes, maar een echte, fysieke knuffels."

Helpen die geluksknuffels goed?
"Je wordt er heel vrolijk van. Normaal doe je dat alleen bij bekenden, maar nu dus ook bij onbekenden."

Er wordt nu de hele dag wat af geknuffeld in de klas?
"Dat valt wel mee, maar we hebben het er wel uitgebreid over gehad en we hebben er ook erg om moeten lachen. Het zorgt voor toenadering."