De loopronde van de Oostermeent Triathlon eindigt in het winkelcentrum. De deelnemers aan de lange afstanden doen twee rondes.
De loopronde van de Oostermeent Triathlon eindigt in het winkelcentrum. De deelnemers aan de lange afstanden doen twee rondes. Foto: @TriathlonHuizen

30e Oostermeent Triathlon krijgt gezelschap

HUIZEN - Winkelcentrum Oostermeent is komend weekend het centrum van allerlei sportieve activiteiten. Het hoogtepunt wordt ongetwijfeld de dertigste editie van de Oostermeent Triathlon met circa 600 deelnemers. Maar er is ook een kindertriatlon, een kidsrun en een pannatoernooi. Bovendien wordt er vrijdag een groot scherm uitgerold waar de WK-wedstrijd Nederland-Spanje op wordt vertoond.

door André Verheul

De Oostermeent Triathlon wordt voor de dertigste keer gehouden en daarmee is het een van de langstlopende triatlons van Nederland. Marcel van der Plas is er vanaf het begin bij geweest. Of bijna vanaf het begin, dat weet hij niet meer precies. Eerst als deelnemer, later als mede-organisator. De triatlon in Huizen is enkele jaren niet gehouden, vandaar dat het wat lastig terugrekenen is, zo legt hij uit. "De eerste keer was het nog een 'wilde triatlon', in de zin dat hij nog niet officieel bij de bond was aangemeld. Dat had je toen vaker, de sport was in opkomst en een paar fanatiekelingen organiseerden gewoon zo'n wedstrijd."

Van der Plas is 69 jaar en oogt zo maar twintig jaar jonger. "Komt door het sporten", zegt hij en noemt kriskras wat hoogtepunten uit zijn sportcarrière. "Och man, ik heb van alles gedaan: marathons, hele triatlons, ook wel eens een paar kwartjes. En Hawaii, twee keer zelfs." De Ironman op Hawaii is voor een triatleet wat Wimbledon is voor een tennisser. "Fantastisch, het hoogtepunt in mijn sportieve leven."

Grote wens
Zondag zullen we Van der Plas echter niet door het dorp zien hollen in zo'n strak sportpakje. Als organisator en vicevoorzitter blijft hij langs de kant. Toen hij merkte dat het lopen steeds meer op voortploeteren begon te lijken, besloot hij een punt te zetten achter de marathons en triatlons. Nu is hij onder meer oppasopa en zwemtrainer bij IJsselmeer. En dus vicevoorzitter van het bestuur van de Huizer triatlon. In die dertig jaar heeft de triatlon veel publiciteit voor Huizen opgeleverd en veel inwoners aan het sporten gekregen. "Daar ben ik van overtuigd", zegt Van der Plas. "Het mooiste voorbeeld is Pieter Korzelius, onze voorzitter. Iedereen die een beetje fit is, kan een achtste of kwarttriatlon volbrengen." Omdat het de dertigste editie is, krijgen de deelnemers een extra fraai aandenken in de vorm van een hardloopshirt. Of Van der Plas er daarna nog bij is om nummer 31 te organiseren, is de vraag. "Dertig keer, ik vind het wel een mooi moment om te stoppen." Hij hoopt wel dat het evenement blijft bestaan, het liefst vaker op zondag én met een parcours dat nog meer door Huizen voert. "Dan krijg je nog meer publiek en sfeer... Dat zou mijn grote wens zijn."

Kids Triathlon
Intussen is door ondernemers en sportverenigingen nog meer op touw gezet voor komend weekeinde. Zo is er een Kids Triathlon in twee categorieën: tot 10 jaar en van 10 tot 14 jaar. Er hebben zich zeventig sportievelingen voor aangemeld. Het zwemmen is in De Meent, met het (begeleid) heen-en-weerfietsen naar het zwembad is het fietsonderdeel volbracht en het lopen gebeurt rond de aanloophaven en door het winkelcentrum. Rond 12.00 uur wordt de finish verwacht. Vooruitlopend op de grote triatlon is er zondag ook nog plaats voor de Coronel Kids Run. Zaterdag is er op het middenterrein van het winkelcentrum een pannatoernooi voor jeugdspelers van Zuidvogels en Huizen. Er zijn diverse activiteiten omheen. Vrijdag wordt vanaf 20.00 uur met hapjes en muziek warm gedraaid voor de WK-wedstrijd Nederland-Spanje, die vanaf 21.00 uur op groot scherm te zien is.

'Door de triatlon zijn meer Huizers gaan sporten'
Marcel van der Plas hoopt op nog meer sfeer en publiek.