Kent Hanson, jazzprogrammamaker bij 6FM en Christien Kuijsters, directeur van het Brinkhuis.
Kent Hanson, jazzprogrammamaker bij 6FM en Christien Kuijsters, directeur van het Brinkhuis.

Jazzmuziek gecombineerd met Franse wijn en chansons

LAREN - Toen het Brinkhuis in Laren Kent Hanson (49) vroeg om maandelijks een jazzavond te organiseren, was hij meteen enthousiast. Elke tweede vrijdag van de maand worden er jazzconcerten gehouden, met 13 juli de eerste van naar verwachting vele.

door Eline Vedder

Het Brinkhuis was al een tijd op zoek naar een vaste programmering en Hanson werd gevraagd om het gat op de vrijdag op te vullen. De aftrap van de serie concerten wordt gevierd met een speciaal evenement. Met de Franse feestdag 'Quatorze Juillet' in het achterhoofd staat de avond in het teken van Frankrijk.

Hanson: "Een concert is geen concert zonder publiek. Om meer mensen aan te trekken hebben we gekozen om de jazz te combineren met een wijnproeverij en een Frans buffet. Zo bieden we het publiek iets extra's en hopen wij meer mensen aan te spreken. Het belangrijkste blijft natuurlijk wel de muziek."

Dat jazzmuziek voor Hanson belangrijk is, blijkt uit het feit dat hij er bijna dagelijks mee bezig is. Als presentator van het 6FM-programma Yes to Jazz is hij elke zondagavond te horen op de radio. Het is de bedoeling dat de concerten in het Brinkhuis een aantal dagen later uitgezonden worden op 6FM.

Waar komt die interesse in de muziek vandaan?
"Jazzmuziek is er bij mij met de paplepel ingegoten, waarschijnlijk omdat mijn vader jazzgitarist is. Die muziek verveelt nooit en blijft zichzelf vernieuwen. Het is heel bijzonder wat mensen met jazzmuziek kunnen doen. Zelf heb ik nog een tijdje geprobeerd om basgitaar en trompet onder de knie te krijgen, maar dat was helaas niet voor mij weggelegd. Daardoor waardeer ik artiesten die hier heel goed in zijn alleen maar meer.

'Jazzmuziek verveelt nooit en blijft vernieuwend'

Van wie ben je het meest gecharmeerd?
"Ik ben zelf erg fan van de Canadese Diana Krall. Zij is redelijk jong en geeft daardoor jazz een ander gezicht. Ze spreekt met haar muziek een breed publiek aan, maar blijft toch trouw aan de traditionele jazzmuziek. Andere artiesten die ik graag hoor zijn Jamie Cullum en Michael Bublé."

En de artiesten die gaan optreden in het Brinkhuis?
"Die zijn natuurlijk een belangrijk aspect van onze concerten. Ik vind het belangrijk dat het publiek al bekend is met de artiesten, zodat zij bereid zijn geld te betalen voor tickets. Als we stuiten op opkomend nieuw talent is dat alleen maar goed, maar de artiesten moeten vooral van hoog niveau zijn."

Goois Jazz Festival
Hanson is ook mede-organisator van het Goois Jazz Festival in Bussum. In tegenstelling tot dit succesvolle, grote festival wil hij zijn concerten klein en puur te houden. Door bijvoorbeeld enkel een pianist en een zangeres op het podium te zetten en niet te veel uit te willen pakken, moet dit volgens Hanson lukken.

Speelt de locatie een rol tijdens de concerten?
"Het kapelletje van Brinkhuis Laren helpt mee aan de huiskamersfeer die ik wil creëren. We gaan niet uitpakken met grote bands, maar houden het intiem. Dat gaat goed samen met de sfeervolle zaal."

Wat voor concerten worden het?
"Door eerst muziek te laten spelen van bekende artiesten blijft het publiek geboeid luisteren. Voor de pauze wordt het dus een soort tributeconcert. Door de artiesten daarna hun eigen nummers te laten spelen, ben ik ervan overtuigd een succesvolle formule te hebben."