De kinderen sloten zich op in de toren van de Nicolaaskerk voor het goede doel.
De kinderen sloten zich op in de toren van de Nicolaaskerk voor het goede doel.

Tieners sluiten zich twaalf
uur lang op in Nicolaaskerk

EEMNES – Kinderen van jongerenclub Between van de Hervormde Gemeente Eemnes sloten zich op 31 mei twaalf uur lang op in de Nicolaaskerk in Eemnes. Dit deden zij om geld op te halen voor kerken in Nepal. De opbrengst van ruim 900 euro is hoger dan verwacht.

door Eline Vedder

Verschillende Hervormde gemeenten in Nederland haalden geld op onder het thema Leven met Lef. In een interview op 6FM vertelt Gonny Dunnink over het ontstaan van het idee: "Wij vroegen de kinderen een idee te bedenken om geld op te brengen. Toen zij met het idee van het Glazen Huis van 3FM kwamen, moesten we even nadenken hoe we dat zouden aanpakken."

Aanschuiven bij het Glazen Huis was geen optie, maar de Nicolaaskerk had wel ruimte om daar met 6 kinderen te bivakkeren en dat had ook meer betrekking op de kerk. "De kinderen zijn tussen de 13 en 15 jaar en sloten zich van zeven uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds op in een toren van 60 meter hoog. Het was voor hen een hele uitdaging", aldus Dunnink. De ochtend begon nog rustig, maar vanaf een uur of tien bleven er continu voorbijgangers stilstaan. Dunnink: "Veel mensen kwamen een praatje maken en iedereen reageerde enthousiast. Via een walkietalkie was er ook contact met boven."

Terwijl de kinderen en een begeleider boven zaten, werd er aan de grond niet stilgezeten. Ook hier werd op verschillende manieren geld binnengehaald. Dunnink: "De kinderen waren druk bezig met het maken van Loom-armbandjes, de nieuwste hype op sieradengebied. Deze rubberen armbandjes werden via een emmertje naar beneden gebracht en verkocht in één van de kraampjes."

De opbrengst ging weer via de emmer naar boven. Voorbijgangers laten raden naar de inhoud van een pot knikkers en de namen van twee konijnen leverde ook geld op. Daarnaast konden zij muntgeld gooien in borrelglaasjes en andere artikelen kopen van de organisatie. Er was dus genoeg te doen.

'Vanaf een uur of tien bleven er continu voorbijgangers stilstaan'

Weinig geslapen
De avond voor de grote opsluiting werd het seizoen afgesloten met een slaappartij. Er werd echter weinig geslapen en de meesten hadden maar drie uur rust meegekregen. "De sfeer was de hele dag goed, maar op het eind merkten we wel dat iedereen moe werd. Het laatste uur werden de minuten ook afgeteld en keek iedereen ernaar uit dat het zeven uur was," aldus Dunnink.

Toen de kinderen na twaalf uur weer met beneden stonden, was de burgemeester van Eemnes aanwezig om ze te ontvangen. Symbolisch werd de sleutel van de kerk weer overhandigd aan de burgemeester. De burgemeester liet weten erg trots te zijn op Between en het te waarderen dat zij zich op hun vrije zaterdag hadden laten opsluiten.

De totale opbrengst van de actie was voor iedereen een verrassing. Vooraf was er met sponsoring al zo'n € 450,- ingezameld. Dat dit bedrag gedurende de dag zou worden verdubbeld, had niemand verwacht. Dunnink: "Er kwam steeds meer geld binnen en we lieten de kinderen al raden naar het bedrag. Ze hoopten al op een opbrengst van € 670,-. Dat dit in totaal € 902,90 werd, had niemand verwacht."

De opbrengst gaat in zijn geheel naar Nepal. Daar worden kerken gebouwd, zodat er bijeenkomsten en kerkdiensten gehouden kunnen worden. Dunnink: "In Nepal heersen vooral het boeddhisme en het hindoeïsme. Om in zo'n gebied uit te komen voor je christelijke geloof is dus een behoorlijke vorm van leven met lef."