Een film over de Sint Jansprocessie is 20 juni te zien in het Brinkhuis.
Een film over de Sint Jansprocessie is 20 juni te zien in het Brinkhuis.

Sint Jan, diepgewortelde traditie in Laren

LAREN - Voor de nieuwe inwoners van het dorp, maar ook voor andere geïnteresseerden, wordt er op vrijdag 20 juni om 20.00 uur een documentaire van Leo Janssen vertoond over de Sint Jansprocessie.

Sint Jan is de patroon van Laren. De Sint Jansprocessie trekt de zondag die het dichtst tegen 24 juni zit als bedevaarttocht naar het Sint Janskerkhof en keert vanuit daar, na de Eucharistieviering, als sacramentsprocessie naar de basiliek terug. Honderden Laarders zijn bij de organisatie betrokken, duizenden lopen mee of staan langs de route. Voor de katholieke Laarder is het de uiting van geloofsbeleving, voor anderen is het een diepgewortelde traditie en een dag om terug te keren naar geboortegrond en familie.

Voor en na
"Sommige Laarders verdelen het jaar in twee delen: vóór Sint Jan en na Sint Jan", zegt Janssen. In 2005 publiceerde hij samen met de oud-voorzitter van de Historische Kring en architectuur-historicus Karel Loeff het boek 'Getuigenis op Straat'. Daarin geven gerenommeerde experts hun visie op de Larense Sint Janstraditie en werden door Janssen individuele belevenissen beschreven van deelnemers aan de bedevaart. "Ik vond het belangrijk die traditie, dit grote culturele erfgoed van ons dorp, na vijftig jaar te herijken. Ik wilde bovendien samen met wetenschappers de lat kwalitatief hoog leggen. Vergelijk de Sint Janstraditie maar met een A-merk. Daar wordt altijd veel tijd en geld in geïnvesteerd om aan de top te blijven. Ook de Larense Sint Janstraditie bestaat niet uit zichzelf. Het moet constant bevestigd, omarmd en gecultiveerd worden." De film wordt door de maker ingeleid. In de theaterkapel van het Brinkhuis, Brink 29. Aanvang 20.00 uur, toegang is gratis.