Groep 8 van de Mariaschool  krijgt Weidevogelles voorbij de Eemnesser Sluis.
Groep 8 van de Mariaschool krijgt Weidevogelles voorbij de Eemnesser Sluis.

In de weidevogelles leer je hoe je vogels niet verstoort

EEMNES - Basisschoolleerlingen in Eemnes krijgen sinds dit jaar nieuwe weidevogellessen. Een serieuze zaak.

In de klas krijgen de leerlingen een korte inleiding en leren ze hoe ze met een verrekijker moeten omgaan. 's Middags gaan ze de polder in om vogels te kijken.

Het doel van de les is drieledig: de kinderen maken op een leuke manier kennis met hun mooie polder en de vele vogels, ze leren waarom het in Eemnes veel beter gaat met weidevogels dan elders in Nederland en ze leren hoe je van de vogels kunt genieten zonder ze te verstoren.

Drukker
Vooral dat laatste is erg belangrijk, vindt de werkgroep Eemnes van IVN Eemland, die de lessen verzorgt. Want het wordt steeds drukker in de polder en regelmatig worden vogels verstoord, vaak door onwetendheid. "Mensen blijven te lang op dezelfde plek staan tussen de gealarmeerde vogels, honden lopen los of een fotograaf loopt gewoon de wei in om net even dat mooie plaatje te schieten. Men beseft niet dat zoiets vaak de dood van een jong vogeltje betekent of leidt tot het mislukken van een nest", meldt Nelleke Bary van IVN.

De gidsen zijn erg betrokken bij het onderwerp en dragen hun eigen enthousiasme graag over. De drie Eemnesser IVN'ers zijn gediplomeerd IVN-natuurgids én vrijwilliger bij de Weidevogelbescherming in Eemnes. Ze richten zich met hun lessen vooral op de groepen 6 van de Eemnesser basisscholen. De IVN'ers hebben deze weidevogelles zelf ontwikkeld. Dit jaar zijn met succes vier Eemnesser klassen rondgeleid en was er in de meivakantie voor De Hilt een weidevogelactiviteit voor kinderen.