Zo had het moeten zijn, maar het pakte heel anders uit voor de 62-jarige inwoner van Huizen.
Zo had het moeten zijn, maar het pakte heel anders uit voor de 62-jarige inwoner van Huizen. Foto: freeimages

'Ik kan het niet geloven, heeft zij mij echt al die tijd misleid?'

HUIZEN - Deze week zouden zij gaan trouwen, vertelt een 62-jarige inwoner van Huizen aan onze redactie. Maar de trouwerij gaat niet door, zijn aanstaande vrouw is vermist. "Zij heeft mij misleid om naar Nederland te kunnen komen. Ik wil mijn verhaal vertellen in de krant, maar niet mijn echte naam erbij. Ik schaam mij om wat mij is overkomen en wil niet dat mijn familie erop aangesproken wordt."

De in Marokko geboren Huizer vertelt een hartverscheurend verhaal. We horen het met verbazing aan, stellen vragen, proberen te verifiëren en besluiten over te gaan tot publicatie. Om het verhaal makkelijker te vertellen, geven we de Huizer een gefingeerde voornaam: Ben. "Ik wil duidelijk maken dat ook mannen slachtoffer zijn van dit soort misbruik. Nu ik er met mensen over spreek, hoor ik dat dit vaker gebeurt. Ik wil mensen waarschuwen. Ook mannen kunnen bedrogen worden en slachtoffer worden van dit soort praktijken."

Op 16 mei van dit jaar was het groot feest. Opgetogen verwelkomde Ben zijn verloofde op Schiphol. Hij noemt haar consequent 'mijn vrouw'. Vier jaar geleden kregen ze een relatie. Zij is 20 jaar jonger; een zuster van een vriend. De vonk sloeg over tijdens een bezoek aan Marokko. "Ik had een moeilijke periode achter de rug en was blij om een nieuwe start te kunnen maken. Het klikte. Niemand zou alleen moeten leven, vond ze, en zij wilde haar leven met mij delen. We hebben er vele keren over gesproken", zegt Ben, die onder meer een eerder huwelijk zag stranden. Vier jaar lang stak Ben tijd, moeite en geld (naar schatting 10.000 euro) in de komst van zijn geliefde naar hier, inclusief Nederlands leren, de inburgeringscursus en het papierwerk. De twee waren eindelijk bij elkaar in Nederlands en waren meteen gelukkig.

Maar niet lang. Zoals elke dinsdag vertrok Ben 3 juni naar zijn cursus in Naarden. Halverwege bedacht hij dat de les die week niet door zou gaan. Hij belde zijn vrouw om te zeggen dat hij weer naar huis kwam. "Ze reageerde daar heel vreemd op. Toen ik thuis kwam, trof ik haar niet aan. Ik belde haar opnieuw: schat, waar ben je? Ze zei dat ze boodschappen aan het doen was. Ik vroeg: waar? Dan kom ik naar je toe. Ik kreeg ontwijkende antwoorden. Ik begreep er niets van."

Ben besloot te gaan zoeken, onder meer in winkelcentrum Oostermeent. Hij zag zijn vrouw nergens. "Ik belde haar opnieuw, maar ze nam niet meer op. Ik heb vrienden en familie gebeld, niemand wist waar ze was. Ik was heel erg ongerust." Twee dagen later meldde Ben de vermissing bij de politie in Huizen. Die startte een onderzoek, maar heeft dat inmiddels weer gestaakt. De vrouw had haar paspoort en tijdelijke verblijfsvergunning meegenomen en dat wijst niet op een onvrijwillig vertrek of een misdrijf.

Wat denkt u dat er gebeurd is?
"Zij heeft mij gebruikt om naar Europa te komen. Misschien hebben ze haar wijs gemaakt dat als je eenmaal in Europa bent, je dan mag blijven. Ik weet niet waarom ze dit gedaan heeft. Ik kan het niet geloven, heeft zij mij echt al die tijd misleid? Nooit, maar dan ook nooit is er in die afgelopen vier jaar ook maar één signaal geweest dat hier op wees. We hebben drie weken geleden samen de trouwjurk gekocht en tijdens een bescheiden receptie met vrienden traditioneel elkaars ringen uitgewisseld. Achteraf wordt er iets meer duidelijk. Zo was ze erg lief voor me op de avond voor ze vertrok. Als ik er nu aan terugdenk, zeg ik: te lief."

'Thuis trof ik haar niet aan. Ik belde haar: schat, waar ben je?'

Wat als u haar ooit vindt?
"Nee, die vrouw zie ik nooit meer terug. Via haar familie kwam er een gerucht dat ze in Spanje zou zijn. De emotionele schade is groot. Alles blijkt nep. Haar gezicht is van een engel, haar hart is van een duivel."