Afbeelding
Foto:

Hans Bröllmann giet historie Erfgooiersboom in boekvorm

door Eline Vedder

BLARICUM - Hans Bröllmann presenteerde afgelopen week zijn boek 'Van Hout naar Brons' in de Orangerie van het Singer in Laren. In zijn boek schrijft hij over de Erfgooiersboom, die bij de muziektent in Blaricum staat.

Zelf is hij geen Erfgooier, maar hij voelt zich wel verbonden met het 4,5 meter hoge kunstwerk en de geschiedenis van de oudste bewoners van het Gooi. Bröllmann in een interview op Radio 6FM: "In de boom is de geschiedenis van de Erfgooiers afgebeeld, zo zie je bijvoorbeeld een boer die bezig is met zijn vee."

De houten boom stond eerst voor de Nederlands Hervormde Kerk in Blaricum, maar begon langzaam weg te rotten. De boom werd naar binnen geplaatst, wat ervoor zorgde dat de geschiedenis uit beeld was verdwenen.

Bröllmann vond dit zonde en richtte een stichting op. Hij maakte kleine beeldjes van de Erfgooiersboom en verkocht 517 exemplaren. Eerst werden er wassen beeldjes gemaakt die vervolgens in brons werden gegoten. "Zowel de bronzen als de wassen beelden waren handwerk, ze moesten namelijk steeds bijgewerkt worden", aldus Bröllmann.

Bröllmann vertelt dat hij in 2008 begon met het schrijven van het boek. "Soms leg je het een tijd weg, om een tijd later verder te gaan met waar je gebleven was. Uiteindelijk is het een heel bijzonder boek geworden vol geschiedenis, foto's en oude krantenartikelen."

In de boom is de geschiedenis van de Erfgooiers afgebeeld

In de boekhandel
Het boek is te koop in de boekhandels in Blaricum en Laren en kost € 32,50. Veel mensen zijn erg enthousiast. Bröllmann: "Ik raad vooral de mensen die ooit een Erfgooiersbeeldje hebben gekocht aan om het boek te kopen. Wees wel snel, want er zijn niet veel exemplaren meer te koop."